Na jihu Čech se urodilo rekordně málo jablek
03.11.2011 | ČT 24
Na jihu Čech mají letos nejhorší úrodu jablek za posledních 20 let. Někteří pěstitelé sklidili méně než polovinu obvyklého množství. Ceny jablek v obchodech ale neporostou – dolů je tlačí dovoz ovoce ze zahraničí.
Sklizeň jablek v jižních Čechách skončila. A potvrdila černé odhady, podepsalo se na ní jarní počasí. Někde je jen poloviční a jsou dokonce i takoví pěstitelé, kteří letos na 100 hektarech sklidili třeba jen 20 kilo jablek. "Menší ovocnáři přežívají jen díky pojišťovně nebo rezervám," uvedl pěstitel Pavel Fríd, předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech a tajemník Unie Petr Leber podotkl: "V loňském roce byly kroupy, letos mráz." Pěstitele ohrožuje hlavně otevřený trh, i přes neúrodu nemohou zvedat ceny a ztrácejí konkurenceschopnost. První, co omezují, jsou investice. "Potýkáme se s dovozy z Itálie nebo z Polska, kde byla úroda nadprůměrná," poukázala ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Hricová.
Nízká úroda ovlivňuje ale i další zpracovatele. "Je to vidět i na odbytu moštových jablek," dodal Petr Leber a Hana Hricová doplnila: "Pěstitelé, byť produkují klasická jablka určená k moštování, snaží se je prodat za cenu konzumních. Zpracovatelé se tuto situaci snaží řešit například dovozem." A jihočeská jablka se letos neobjeví ani na zahraničních trzích. "Vývoz je téměř nulový. Normálně vyvážíme 360 kamionů, letos jich je pět," potvrdil Karel Gregora z Pěstitelské pálenice a moštárny Lhenice.
Pro české ovocnáře je tak variantou pěstovat vedle ovoce i další plodiny, například obilí nebo brambory. "Kdyby byl příští rok stejný jako letošní, tak se musíme zabývat otázkou, jestli je Česká republika vůbec vhodná k pěstování ovoce," uzavřel Pavel Fríd.
A právě letošní mrazy a krupobití znovu otevřely debatu o zřízení tzv. fondu nepojistitelných rizik. Agrární komora věří, že by mohl fungovat od roku 2013.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



