Sbírkové skleníky Flory Olomouc od února opět zvou návštěvníky

O prvním únorovém víkendu se po zimní údržbě opět otvírají sbírkové skleníky Výstaviště Flora Olomouc. Zvou obdivovatele cizokrajné flóry a fauny k povzbuzení duše i těla mezi kvetoucí orchideje, palmy, liány, zrající papáje, citrusy.

Sbírkové skleníky ve Smetanových sadech patří k největším v ČR. V palmovém, kaktusovém, tropickém a subtropickém skleníku každou roční dobu raší, kvetou a přinášejí plody desítky nejexotičtějších druhů rostlin, proto jsou návštěvníkům přístupny - s výjimkou zimních měsíců - téměř po celý rok.  

Palmový skleník: Nejstarší a největší je palmový skleník, chlouba olomouckého výstaviště, postavený ve Smetanových sadech  v letech 1927 - 1930.  Rozměry – délkou 72,5 m, šířkou 20 m a výškou 12 m  - patří k největším svého druhu v republice.  Na ploše 1500 metrů čtverečních určené k pěstování cizokrajné a tropické flory mohou návštěvníci obdivovat mj. na 70 kusů různých druhů palem, z nichž mnohým, přesazeným ještě z původní oranžérie vybudované v roce 1886 a ze skleníků moravských zámků, je dnes už hodně přes sto let. 

Exotickou floru doplňuje také cizokrajná fauna – ptáci,  ryby, obojživelníci, pavouci. Voliéry s tropickými a subtropickými ptáky i jedinečná expozice akvárií byly vybudovány ve spolupráci s Českým svazem chovatelů. Počátkem roku 2003 přibyl v „palmáriu“   další unikát - akvaterárium připomínajícím zákoutí pralesní řeky Amazonky. Jeho prvním obyvatelem se stalo mládě jihoamerického kajmana brýlového.

Kaktusový skleník, který navazuje na palmový skleník, byl společně se skleníkem tropické flory vybudován v 60. letech. Zdejší sbírka dnes obsahuje úctyhodný počet na 3000 kusů kaktusů a sukulentů ve více než 700 druzích, varietách a formách. Obsahuje kaktusy z Ameriky, aloe a pryšce z Afriky, barevné odrůdy kaktusů z Japonska.

Tropický skleník přímo hýří barvami, rozmanitostí tvarů, velikostí rostlin a bohatstvím květů. V pěti vzájemně propojených bazénech zde například rozkvétají tropické lekníny, z nichž obzvláštní přízni návštěvníků se těší největší z nich, Victoria regia, vyznačující se velkými plovoucími listy. V jednom z přítoků jihoamerické Amazonky jej v roce 1801 objevil náš krajan Tadeáš Haenke.

Subtropický skleník, původně koncipovaný jako „Izraelská zahrada“, bývá podle nejcharakterističtějšího druhu vysázených exponátů nazýván také citrusovým. Návštěvníci se v něm mohou potěšit zejména rostlinami z oblasti Středomoří a Malé Asie. 

Od února jsou skleníky otevřeny veřejnosti - o víkendech od 9.30 do 16 hodin, v březnu pak ve stejnou dobu denně mimo pondělí. 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info