Souhrn událostí uplynulého dne – 2.2.2012

Světové ekonomické fórum: Nedostatek vody ohrožuje produkci obilovin

Globálně o třetinu méně obilovin – to by mohl být důsledek nedostatku vody očekávaného v příštích desetiletích. Před tím varoval předseda správní rady společnosti Nestlé Peter Brabeck na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Nedostatek vody kromě toho povede k ostré konkurenci mezi jednotlivými státy o vodu a mohl by vyvolat sociální nepokoje, říká Brabeck.

EU chce zlepšit kvalitu povrchových vod

Evropská komise chce, aby voda v řekách, jezerech a pobřežních vodách byla kvalitnější a nebyla kontaminovaná chemickými látkami, které mohou nepříznivě ovlivňovat životní prostředí a představovat potenciální riziko i pro zdraví lidí a zvířat. Navrhla proto rozšířit seznam znečišťujících chemikálií o 15 nových látek, které se běžně nacházejí třeba v antikoncepčních pilulkách nebo jiných hormonálních lécích. Zajistit dostatečné množství kvalitní vody pro potřebu lidí i podniků a při tom neohrožovat životní prostředí je jedním z hlavních pilířů politiky EU na ochranu evropských vod.

Silné mrazy pod 20 stupňů by mohly ohrozit meruňky a třešně

Silné mrazy pod minus 20 stupňů Celsia by mohly ohrozit květní násadu peckovin, jako jsou meruňky a třešně. Jádrovinám, tedy jablkám či hrušním, by mrazy uškodit neměly. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Upozornil na to, že hodnotit dopady dosavadních silných mrazů zatím nelze. Pozitivem současného ochlazení je podle Ludvíka to, že bylo postupné a přišlo v době, kdy jsou stromy v hlubokém spánku, takzvané dormanci. Rizikem by však mohl být silný vítr, který je pro stromy horší než extrémní mrazy.

Mrazy ohrožují pšenici v Rusku a na Ukrajině

Na úroveň čtyřměsíčního maxima vzrostla v rámci včerejší obchodní seance na burze Chicago Board of Trade spadající do skupiny CME cena nejaktivnějšího futures kontraktu na pšenici. Jednalo se o reakci na zprávy o teplotách hluboko pod bodem mrazu, které se šíří napříč Ruskem a některými částmi Evropy. Ačkoliv tyto nejsou pro stávající roční období ve zmíněných oblastech nikterak výjimečné, spočívá hlavní problém v nedostatečném pokrytí pěstitelských oblastí sněhovou pokrývkou, jejíž funkcí je ochrana a izolace zrna před venkovními mrazy. V oblasti centrálního Ruska klesly teploty v tomto týdnu již na – 34´C.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info