TZ Led na vodních tocích způsobuje drobnější lokální záplavy. Lesy ČR operativně pracují na stabilizaci nebezpečných jevů

Současná vlna mrazivého počasí přidělává vrásky také vodohospodářům.  Lesy ČR, které spravují napříč celým územím státu drobné vodní toky o délce více než 39 tisíc kilometrů, registrují na mnoha vodních tocích nebezpečí spojená s hromaděním ledu. V důsledku trvale nízkých teplot se hladiny mění v kašovitý led nebo dokonce ledové bariéry.   Zamrzající hladina pak brání plynulému odtoku vody. Místy dochází k rozlivu vody mimo koryta toků a může dojít i k zaplavování například sklepů přilehlých nemovitostí nebo povrchů komunikací.   Lesy ČR průchodnost koryt vodních toků průběžně monitorují a v lokalitách, kde se podobné situace vyskytují, Lesy ČR neprodleně zajišťují s pomocí těžké techniky obnovení průchodnosti koryt.

Ledové bariéry byly zaznamenány například na vodním toku Oskava nebo na Bušínském potoce v okrese Šumperk v Olomouckém kraji. Na Olešenském potoce (Kraj Vysočina) se v Ledči nad Sázavou, v místech, kde se potok vlévá do řeky Sázavy, vytvořila velká ledová krusta a hrozilo zaplavení komunikace a porušení inženýrských sítí.

K ucpání průtočného profilu dochází dále na tocích Netřeba v Bílé Třemešné (okres Trutnov, Královéhradecký kraj), Novohorském potoce v Oloví u Sokolova (Karlovarský kraj), Bílém potoce v Nových Hamrech, Pekelském potoce ve Stráži nad Ohří (okres Karlovy Vary, Karlovarský kraj) nebo Nerudově potoce v Dubí u Teplic (Ústecký kraj).

Zamrzlá koryta vodních toků působí problémy i na Jesenicku v Olomouckém kraji (Priessnitzův potok) a Beskydsku (Rovenský a Podolský potok) v Moravskoslezském kraji.

V případě zvýšené kumulace ledu na vodních tocích ve správě Lesů ČR se zástupci obcí mohou obrátit přímo na příslušnou Správu toků Lesů ČR,

KONTAKT:

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR

E-mail: Boublik@lesycr.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info