Souhrn událostí uplynulého dne – 13.2.2012

Pěstitelské plochy GMO ve světě stouply na 160 milionů hektarů

Deset zemí pěstuje GMO na ploše větší než 1 milion hektarů. Pěstitelské plochy geneticky modifikovaných rostlin ve světě vzrostly v roce 2011 o 12 mil. ha na 160 mil. ha. Geneticky modifikované rostliny vyselo 16,9 mil. zemědělců ve 29 zemích. Tyto údaje uvádí mezinárodní organizace ISAAA (The International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications) ve své výroční zprávě.

TZ - Konečně bude mít i Evropa svá biovína. Také čeští ekovinaři budou moci použít na etiketách označení BIO. Nová pravidla v Unii začnou platit již letos

Evropští ekologičtí vinaři budou moci svou produkci označovat jako „bio“. Od sklizně v tomto roce totiž vstoupí v platnost nová pravidla pro výrobu biovín. Odsouhlasili je minulý týden členové Stálého výboru pro ekologické zemědělství (SCOF).

Historie a budoucnost (V)

Vývoj českého zemědělství za několik desetiletí až do dnešních dnů dokládaly čtyři předchozí články na této straně. Na jejich základě lze učinit dva obecné závěry. Prvním je, že české zemědělství mění svoji strukturu, převažuje výroba surovin, snižuje svůj rozměr.

TZ - Češi postupně mění své návyky. Více věří českým potravinám

Potraviny z České republiky jsou kvalitnější a bezpečnější než potraviny z dovozu. To si podle průzkumu „Bezpečnost potravin ve vnímání obyvatel České republiky“, který zadalo Ministerstvo zemědělství, myslí velká část Čechů.

Balené sýry s přelepenými daty použitelnosti

Při kontrole v prodejně společnosti AHOLD Czech Republic, a.s. na ulici Tuklatské v Praze 10 našli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) balené sýry s opakovaně přelepenými daty použitelnosti. Šlo tedy o způsob prodeje potravin, který uváděl spotřebitele v omyl.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info