Zlepšení výsledku hospodaření v zemědělství v r. 2011

Výsledek hospodaření v zemědělství za r. 2011 předpokládáme kladný v řádu okolo 13,5 mld. Kč. Všechny kraje vloni byla v zemědělství ziskové. Vyplývá to z každoročního výběrového šetření, které ve se svých členských podnicích Zemědělský svaz provádí. ČSÚ poprvé s předstihem zveřejnil první kvantifikaci výsledku hospodaření za rok 2011: výsledek hospodaření (čili v metodice EUROSTATu podnikatelský důchod) činí 15 mld. Kč. Řada politiků si myslí, že po vstupu do Evropské unie zemědělci snadno mohli udělat rezervy z  60 mld. Kč zisku vytvořeného v několika posledních letech. Tuto částku je ale nutno posuzovat i hlavních souvislostech včetně toho, že zemědělci museli investovat 75 mld. Kč z důvodu náročných požadavků evropské legislativy.

Bez ohledu na to, že zemědělství je hlavním garantem venkovských pracovních příležitostí, se v dlouhodobém horizontu rychleji než produkce snižuje počet pracovníků v zemědělství. To jako největší zaměstnavatelská organizace působící na venkově vnímáme zvláště citlivě. To hlavní, co v našem podnikání je, jsou lidé. V loňském roce se pokles zaměstnanosti v zemědělství dále prohloubil (meziročně pokles v našich členských podnicích činí minimálně o 3%), příznivější ekonomické situace v loňském roce zaměstnavatelé využili ke zvýšení mezd (meziročně v našich členských podnicích nárůst činí o 7%) i výsledkových celoročních prémií a odměn. Zásadním dlouhodobým problémem v zaměstnavatelské oblasti je dlouhodobá mzdová disparita mezi zaměstnanci v zemědělství a v ostatních odvětvích národního hospodářství, disparita se významně nemění a mzdy v zemědělství oproti národohospodářskému průměru zůstávají zhruba na 70%.

V letošním roce za situace pokračující dluhové a finanční krize se zlepšení výsledku hospodaření pravděpodobně nebude opakovat a dojde opět k výraznějšímu snížení zisku. Je zřejmé, že zásadní problém jsme měli a stále máme se zužováním produkčního rozměru zejména s destabilizací živočišné produkce s dopadem do soběstačnosti v ČR v základních potravinách živočišního původu. Zde jsme po vstupu do EU s  produkčním rozměrem jenom klesali a výsledkem je to, že jsme klesli hluboko ještě pod vyjednané produkční kvóty na vstupu. Za uplynulých dvacet let se hrubá živočišná produkce snížila více jak o polovinu. Např. v Německu je finální zemědělská produkce připadající na hektar oproti nám 2,5 krát vyšší, přitom ne v Německu, ale u nás řada politiků volá po stále větší a větší extenzivitě. Prosazování extenzivity u nás vyznívá zvlášť paradoxně při srovnání zemědělské produkce připadající na obyvatele, kde jsme v unii na jednom z posledních míst, konkrétně na 25. místě.

Ceny zemědělských prvovýrobců v ČR se za rok 2011 sice dostaly na úroveň, jakou měly před vstupem do EU a poprvé od vstupu ji o 11% překonaly (a to výhradně díky navýšení cen rostlinných výrobců). Ceny živočišných výrobků se snížily, např. průměrná cena 1 kg jatečných prasat v živé hmotnosti za r. 2011 činila 28,66 Kč/kg živé hmotnosti a to je méně než v období let 1994 až 2009. Naproti tomu stále dochází k rozevírání  cenových nůžek - ceny vstupů proti roku 2004 vzrostly dvakrát rychleji a to o 22%. Za zmínku jistě stojí to, že např. cena nafty zůstává na rekordní úrovni a ceny elektrické energie jsou u nás jedny z nejvyšších v EU. Spotřebitelské ceny potravin vzrostly za rok 2011 proti r. 2004 rychleji než ceny zemědělských výrobců a to o 16% při zvýšení inflace o 19%. Marže obchodníků po odpočtu DPH ze spotřebitelských cen od vstupu do unie také vzrůstají. Je zřejmé, že o část podpor a dotací zemědělci přicházejí zhoršenými podmínkami se svými obchodními partnery v agrobyznysu, a to jak na vstupu i odbytu.

Pro více informací, prosím, kontaktujte:

Předseda Zemědělského svazu ČR: Ing. Martin Pýcha,   tel.: 602 790 273, pycha@zscr.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info