Souhrn událostí uplynulého dne – 27.2.2012

Zlepšení výsledku hospodaření v zemědělství v r. 2011

Výsledek hospodaření v zemědělství za r. 2011 předpokládáme kladný v řádu okolo 13,5 mld. Kč. Všechny kraje vloni byla v zemědělství ziskové. Vyplývá to z každoročního výběrového šetření, které ve se svých členských podnicích Zemědělský svaz provádí.

Ekozemědělců jsou v České republice už téměř čtyři tísíce

Počet ekologických zemědělců se za rok 2011 opět zvýšil. Ke konci loňského roku jich hospodařilo již 3 920, a to na celkové výměře téměř 483 tisíc hektarů, což představuje podíl 11,4 % z celkové výměry zemědělské půdy. V roce 2010 přijala vláda České republiky Akční plán pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2011-2015.

Než se včely probudí

Dokud včely spí, musejí včelaři pomýšlet na to, aby odebrali vzorky odrolků, tzv. měli, odkud se dá laboratorně stanovit, jaký je zdravotní stav tohoto chovaného užitečného hmyzu, a to zejména pokud jde o varroázu.

Vyprodáno! I na Teplicku udeřila vajíčková krize

Přímo před očima zákazníků mizela tento týden vajíčka z regálů obchodů na Teplicku. Podle odborníků za to může omezení dovozu vajec z některých zemí, které nesplnily nové evropské nařízení upravující velikost klecí pro slepice a hromadné skupování vajíček. Někteří prodejci tvrdí, že zákazníci podlehli mediální hysterii.

V Rakousku bylo loni vytěženo rekordní množství dříví

V roce 2011 bylo v Rakousku dosaženo rekordu v těžbě, její objem dosáhl 20 milionů m3 dříví, což znamená meziroční nárůst o 12 % (4 miliony m3 připadly na kalamitní dříví). Na takové bilanci těžby se podílely především selské malolesy, které reagovaly na zvýšení cen dříví.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info