Souhrn událostí uplynulého dne – 29.2.2012

Jak se liší obiloviny z konvenční a ekologické produkce?

Vědci nenalezli žádné konzistentní rozdíly v koncentraci mykotoxinů u organických a konvenčních obilovin, velký vliv naproti tomu měly podmínky během růstu, sklizně a skladování. Častou otázkou výrobců krmiv, potravin a také spotřebitelů je, zda se vyznačují organické obiloviny vyšší nutriční hodnotou než obiloviny pěstované konvenčním způsobem.

Konec švindlů s jídlem. Česká kvalita nesmí být trik

Zboží, které spotřebitele v obchodech láká k nákupu označením Česká kvalita, musí být vyrobené v Česku a ne v jiných evropských zemích. Na takovém výkladu trvá Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Státní dozor tak nepřipouští argumenty řetězce Penny Market, který má "vlastní výklad" a některé výrobky označil visačkami Česká kvalita s českou vlajkou i přesto, že byly vyrobeny v cizině.

Ministři zemědělství V4+3 projednali budoucnost financování venkovských oblastí pro období po roce 2013

Rozvoj venkova v letech 2014 až 2020, kvalita potravin a akvakultura byly tématy setkání ministrů zemědělství a zástupců resortu zemědělství států Visegrádské čtyřky, tedy České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska rozšířené o Bulharsko, Rumunsko a Slovinsko.

Zvýšené kontroly potravin budou pokračovat, ujišťuje inspekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) chce pokračovat ve zvýšených kontrolách kvality potravin z počátku roku. Zároveň spolupracuje s ministerstvem zemědělství na novele zákona o potravinách, podle které by měla zodpovědnost za vadné výrobky ležet na dovozcích a těch, kteří takové potraviny uvádějí do oběhu.

Vejce výrazně podražila. Důvodem jsou lepší podmínky pro nosnice

Vejce na pultech tuzemských obchodů od začátku letošního roku, kdy Evropská unie zpřísnila pravidla pro chov slepic, podražila o několik desítek procent. Na tuzemském i unijním trhu se po Novém roce kvůli poklesu produkce drůbežáren nedostávalo vajec. To mělo za následek prudký růst jejich ceny.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info