Neočekávané alergeny v potravinách

Kromě dobře známých potravinových zdrojů potravinových alergenů, které musí být v případě jejich přítomnosti na obalu potravin uvedeny se občas můžeme setkat s alergiemi, které s nimi zdánlivě nebo skutečně nemají nic společného.

Institut „Allergen Bureau“ v Austrálii vydal příručku „Unexpected allergens in food“ (Neočekávané alergeny v potravinách), kterou lze najít na webu. Někdy mohou být alergeny skryty např. jako nosiče v přísadách nebo jsou vyrobeny z alergenních surovin, i když jejich původ není zjevný.

Příklady

Antioxidanty

Z čeho jsou vyrobeny (? vejce, sója)

Banánové čipsy

Jaký olej byl použit při výrobě? Někdy je používán podzemnicový.

Sýr v prášku

Obsahuje regulátory sypkosti? Pokud ano, z čeho jsou?

Emulgátor

Z čeho je vyroben (? Sója, vejce, pšenice, arašídy…)

Aromata

Obsahují nosič, regulátor sypkosti, emulgátor, oleoresin, hydrolyzovaný protein?

Kvasnice

Na jakém substrátu byly vyrobeny (? Pšenice, slad, ječmen sója). Obsahují nosiče

Na webu Allergen Bureau lze najít komplex informací týkajících se alergenů, včetně publikace „Less common and emerging food allergens“ (Méně obvyklé a nově se objevující alergeny) nebo „Allergen management and labelling (2007). Guidance on the control and management of Allergen in the manufacture of the food.“ 

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info