Souhrn událostí uplynulého dne – 20.3.2012

Obchodníci se přou se zemědělci,kdo víc vydělal na zdražení vajec

Obchodníci se přou se zemědělci o to, kdo víc vydělává na prudkém růstu cen vajec, která od začátku letošního roku v tuzemských prodejnách podražila i o více než sto procent. Zatímco podle zemědělců někteří obchodníci zneužili paniky a neúměrně zvýšili své marže, obchodní řetězce oponují, že hlavním důvodem růstu cen vajec jsou vyšší nákupní ceny.

Kvalita potravin a český spotřebitel

Tisková konference Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Mezinárodní potravinářský veletrh Salima 2012. V průběhu roku 2011 zaznamenala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) signály, že situace v oblasti jakosti potravin v České republice se vyvíjí k horšímu, a že roste počet případů klamání spotřebitele.

Myslivci musí každé ulovené zvíře označit plombou

Myslivci musejí každý kus spárkaté zvěře bezprostředně po ulovení označit plombou. Nesmí tomu předcházet žádná manipulace nebo prodlení, potvrdil v nezvyklém sporu Nejvyšší správní soud (NSS). Konkrétně se zabýval případem jihomoravského nimroda, jenž uloveného srnce přenesl přes hranice dvou honiteb a označil jej plombou až po rozepři s mysliveckou stráží.

Legislativa pro ekologický chov ryb

Za ekologický produkt nelze označovat ryby volně žijící v moři, ale jen produkty akvakultury splňující určité požadavky. Obecná definice akvakultury je uvedena v nařízení 1198/2006/ES o Evropském rybářském fondu.

TZ - Tiskové prohlášení AK ČR k návrhu Ministerstva financí Změna rámcové pozice ČR k rozpočtu SZP

Česká republika je výrazným čistým příjemcem z rozpočtu EU, přičemž velkou zásluhu na tom má právě Společná zemědělská politika EU (SZP). Za rok 2011 získala ČR z rozpočtu EU o 30,7 mld. Kč více, než do něj sama zaplatila. Příjmy ČR se v rámci SZP na čisté pozici pozitivně podílely cca 26 mld. Kč.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info