Fytosanitární opatření při pěstování kukuřice nabývají na významu
21.03.2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Rostoucí infekční tlak houbových patogenů je důsledkem vyšší intenzity pěstování kukuřice zejména pro energetické účely.
Výrazně stoupající infekční tlak houbových patogenů na kukuřici v Německu prokázal výzkumný tým University Kiel. Tato pro zemědělce nepříjemná diagnóza je důsledkem energetické změny, díky níž kukuřice jako energetická rostlina nachází v Německu stále větší uplatnění, spojené s rostoucí intenzitou pěstování, uvádí se ve výzkumné zprávě zveřejněné minulý týden.
Vědci zjistili na rostlinách kukuřice pro krmné účely (silážní, zrnové a CCM) stoupající infekční tlak houbových patogenů, zejména fuzárií. Nárůstu obsahu mykotoxinů, který vyplývá ze zvýšené intenzity pěstování a snižuje kvalitu sklizňového produktu, je proto třeba čelit agrotechnickými opatřeními. Kromě toho je třeba zvážit aplikaci specifických fungicidů k ochraně proti napadení a k minimalizaci rizik kontaminace mykotoxiny.
Podle vědců poskytují monokultury kukuřice s víceletým, opakovaným pěstováním na stejných plochách při současném minimálním zpracování půdy – přímém výsevu následné plodiny bez zpracování půdy pluhem – optimální předpoklady pro časné napadení houbami a průběh infekce v následné plodině.
Nejdůležitějším ochranným opatřením je mimo jiné výsev do půdy zpracované konvenčním způsobem a vyvážený osevní postup. Například při zpracování půdy pluhem podléhají houbové spory ulpívající na rostlinných zbytcích rozkladu, který se tak postará o „čistý stůl“. Při současně vyváženém osevním postupu tak může být dosaženo nižšího infekčního tlaku a v konečném důsledku výrazné minimalizace rizik. (AgE)
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tweet



