Fytosanitární opatření při pěstování kukuřice nabývají na významu

Rostoucí infekční tlak houbových patogenů je důsledkem vyšší intenzity pěstování kukuřice zejména pro energetické účely.

Výrazně stoupající infekční tlak houbových patogenů na kukuřici v Německu prokázal výzkumný tým University Kiel. Tato pro zemědělce nepříjemná diagnóza je důsledkem energetické změny, díky níž kukuřice jako energetická rostlina nachází v Německu stále větší uplatnění, spojené s rostoucí intenzitou pěstování, uvádí se ve výzkumné zprávě zveřejněné minulý týden.

Vědci zjistili na rostlinách kukuřice pro krmné účely (silážní, zrnové a CCM) stoupající infekční tlak houbových patogenů, zejména fuzárií. Nárůstu obsahu mykotoxinů, který vyplývá ze zvýšené intenzity pěstování a snižuje kvalitu sklizňového produktu, je proto třeba čelit agrotechnickými opatřeními. Kromě toho je třeba zvážit aplikaci specifických fungicidů k ochraně proti napadení a k minimalizaci rizik kontaminace mykotoxiny.

Podle vědců poskytují monokultury kukuřice s víceletým, opakovaným pěstováním na stejných plochách při současném minimálním zpracování půdy – přímém výsevu následné plodiny bez zpracování půdy pluhem – optimální předpoklady pro časné napadení houbami a průběh infekce v následné plodině.

Nejdůležitějším ochranným opatřením je mimo jiné výsev do půdy zpracované konvenčním způsobem a vyvážený osevní postup. Například při zpracování půdy pluhem podléhají houbové spory ulpívající na rostlinných zbytcích rozkladu, který se tak postará o „čistý stůl“. Při současně vyváženém osevním postupu tak může být dosaženo nižšího infekčního tlaku a v konečném důsledku výrazné minimalizace rizik. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-News-Phytosanitaere-Massnahmen-im-Maisanbau-verstaerken-798126.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info