Souhrn událostí uplynulého dne – 29.3.2012

ČR vyhrála u soudu v Lucemburku spor s EK o 12,2 milionu eur

Česká republika dnes u Soudního dvora EU v Lucemburku vyhrála dlouholetý spor s Evropskou komisí o 12,2 milionu eur (zhruba 304 milionů korun). Případ se týkal přebytečných zásob, které si firmy v ČR před vstupem do EU v roce 2004 u některých zemědělských produktů udělaly.

EU zpřísňuje limity pro tři barviva

U tří z šesti kontroverzních barviv (chinolinová žluť - E 104, žluť SY - E 110 a košenilová červeň A - E 124) potenciálně závadných podle „Southampton study“ zveřejněné v r. 2007, byly sníženy nejvyšší povolené limity v některých potravinách, aby bylo zaručeno, že nebudou překročeny nově snížené hodnoty ADI.

Zemědělství se nevyhne chytrá revoluce, jinak neuživí další miliardy lidí

Zemědělství musí prodělat v nejbližších letech radikální proměnu, aby bylo schopnost uživit za třináct let další dvě miliardy lidí. Uvedli to účastníci konference Planeta pod tlakem. Zprávu připravila Komise pro udržitelné zemědělství a klimatické změny. Informovala o ní BBC.

Rusko by se letos mohlo stát největším vývozcem pšenice po USA

Rusko by v sezoně 2011/2012 mohlo vyvézt až 27 milionů tun pšenice a stát se poprvé jejím druhým největším vývozcem na světě po Spojených státech. Řekl to dnes první místopředseda vlády Viktor Zubkov, který má na starosti zemědělství. Domníváme se, že je reálné zvýšit tento rok export na 26 až 27 milionů tun," řekl Zubkov.

Vyvlastňování pozemků pro infrastrukturu bude rychlejší

Vyvlastňování parcel pro dopravní stavby a technickou infrastrukturu bude levnější a rychlejší. Změnu má přinést novela vyvlastňovacího zákona, kterou ve středu podle premiéra Petra Nečase (ODS) schválila vláda. Ministři se k zákonu vrátili po pěti měsících, poprvé se jím zabývali už na konci loňského října.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info