Lesy ČR podaly kvůli kontrole trestní oznámení na člena NKÚ

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) podal trestní oznámení na člena Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Jiřího Kalivodu, kvůli jeho výrokům pro média k výsledkům nedávné kontroly NKÚ v podniku. Kontrolor prý mohl spáchat trestné činy pomluvy a zneužití pravomoci veřejného činitele. LČR také podaly podnět Kárné komoře NKÚ k zahájení kárného řízení vůči Kalivodovi. ČTK to dnes sdělil mluvčí LČR Zbyněk Boublík. NKÚ uvedlo, že nebude rozhodnutí lesů komentovat.

Kalivoda vedl kontrolu NKÚ v Lesích ČR. Kontroloři například zjistili, že podnik porušil ve dvou případech zákon o veřejných zakázkách, a to u nákupu vozů pro vedení podniku a u zakázky na dražby zbytného nemovitého majetku. NKÚ měl výhrady i k dalším postupům státních lesů. Lesy ČR, které spravují polovinu lesů v zemi, závěry kontroly NKÚ odmítly.

Lesům ČR vadí zejména Kalivodovo vyjádření k údajnému nehospodárnému nakládání s majetkem státu a porušování zákona o veřejných zakázkách. Například v TV Nova Kalivoda uvedl, že některé zjištěné nedostatky jsou tak závažné, že je NKÚ analyzuje zvažuje trestněprávní odpovědnost. Kalivoda také nevyloučil podání trestního oznámení.

Kalivodova vyjádření podle Lesů ČR nemají oporu v kontrolním závěru NKÚ. Podnik je podle Boublíka považuje "za způsobilá hrubě porušit práva osob jednajících jménem Lesů ČR a tím i Lesů ČR samotných". Lesy ČR proto podle něj podaly orgánům činným v trestním řízení podnět k prošetření celé věci v trestním řízení.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info