Spotřebitelé akceptují kančí maso

Kanci se nevyznačují jen lepší masnou užitkovostí, ale i jejich maso je akceptováno spotřebiteli, jak prokázalo šetření Výzkumného ústavu ekologického zemědělství (FiBL) v Rakousku. V rámci krmivářského pokusu bylo zjištěno, že při výkupní ceně 2,58 €/kg jateční hmotnosti je možné u kanců dosáhnout v průměru o 11 eurocentů za kilogram vyšší zisk než u kastrovaných zvířat.

Kanci podle FiBL v průměru měli vyšší jatečnou výtěžnost - 59 %, vepři naproti tomu pouze 56,5 %. Také ve Výukovém a výzkumném centru ve Welsu byla porovnávána užitkovost kanců a vepřů z ekologického chovu. V tomto případě průměrné denní přírůstky živé hmotnosti u kastrovaných zvířat sice byly s 1 039 g vyšší než u kanců, kteří dosáhli jen 918 g; kanci však na jednotku přírůstku spotřebovali o 0,4 kg méně krmiva. Také v tomto experimentu měli kanci vyšší jatečnou výtěžnost (58,5 %) v porovnání s vepři (55,7 %).  

Pro zodpovězení otázky, jakou roli hraje kančí zápach při konzumaci vepřového masa, byl proveden test u 750 osob citlivých na kančí zápach masa, jak informoval časopis Bio Austria. Přibližně 40 % laických hodnotitelů nepocítilo u masa žádnou změnu pachu. Testovány byly typické masné výrobky z vepřového masa, které byly vyrobeny z masa kanců, prasnic a vepřů. Čtyři z pěti osob hodnotily výrobky z masa s lehkým nádechem kančího zápachu jako „ne tak dobré“, zatímco výrobky z masa s výraznější pachovou odchylkou, např. salámy, obdržely od spotřebitelů nejlepší ohodnocení.  

Verbraucher bemerken Ebergeruch im Fleisch kaum

DLG-Mitteilungen, 2010, č. 2, s. 11

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info