Souhrn událostí uplynulého dne – 11.4.2012

Dovozy masa vytlačily většinu řezníků z Primy K. Vary do ciziny

Tři čtvrtiny z 80 pracovníků střední řeznicko-uzenářské firmy PRIMA Karlovy Vary s.r.o. dnes pracují v zahraničí, hlavně v Německu a Belgii. Důvodem je zmenšení výroby podniku za posledních pět let na pětinu, což je způsobeno hlavně dovozy levnějšího masa i uzenin z Německa, Francie, Nizozemska a Belgie, řekl ČTK Luděk Šleis.

Evropských nároků na chov se farmáři nebojí. Sází na vepřové

Unie zvyšuje nároky na chov prasat. Někteří farmáři však věří, že i přes zvyšující se dovoz na trhu uspějí a dostanou se pod 30 korun. V zemědělském podniku Provem v Kojetíně na Havlíčkobrodsku je slyšet charakteristické chrochtání. Přestože chov prasat v Česku postupně podléhá zahraniční konkurenci, tady se rozhodli pro významné investice právě do produkce vepřového.

Čeští experti se v Polsku pokusí získat údaje o technické soli

Do Polska ve čtvrtek odcestuje skupina českých expertů, kteří se pokusí získat chybějící informace o používání technické soli v tamních potravinářských firmách. Novinářům to dnes řekl ředitel Státní veterinární správy (SVS) Milan Malena. Česko už delší dobu kritizuje polské úřady za to, že vůbec neinformují o podrobnostech aféry s používáním technické soli v tamním potravinářském průmyslu.

Pekaři opět ohlašují zdražení. Nejen kvůli vejcím

Některé druhy pečiva by do léta mohly podle odborníků kvůli rostoucím cenám surovin podražit až o 15 procent. Hlavní technolog pekárenské výroby skupiny Penam Václav Bozděch dnes novinářům řekl, že kvůli prudkému zdražení vajec nyní hrozí zvýšení ceny především u jemného pečiva. Cena vajec letos vzrostla na zhruba dvojnásobek.

Zemědělci chtějí za zelenou naftu bojovat

Agrární komora dnes kvůli rozhodnutí vlády zrušit od příštího roku podporu takzvané zelené nafty pohrozila protestní akcí. Stát nyní z nafty použité při zemědělských činnostech vrací více než polovinu spotřební daně a pokud tuto podporu zruší, přijdou farmáři ročně o 1,6 miliardy korun.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info