Zásobování německého trhu vepřovým masem
12.04.2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Bilance spotřeby vepřového masa vypočítaná odborníky z Ústavu Heinricha von Thünen a společnosti pro tržní zpravodajství v odvětví zemědělství AMI ukázala, že v roce 2011 v Německu míra soběstačnosti ve výrobě této komodity dosáhla 115 %. V meziročním srovnání došlo k navýšení míry soběstačnosti o pět procentních bodů. V roce 2011 stoupla vlastní hrubá produkce vepřového masa oproti roku 2010 o 2,7 % na 5,06 mil. tun.
Celkový objem exportu vepřového masa se ve sledovaném období zvýšil o 5,8 % na 2,28 mil. tun. Na straně dovozu množství mírně pokleslo (- 2,9 %) na celkových 1,11 mil. tun. Relativně výrazněji poklesla v uplynulém roce průměrná spotřeba vepřového masa na jednoho obyvatele. V loňském roce průměrný občan Německa zkonzumoval celkem 39 kg vepřového masa, tj. o 0,5 kg méně ve srovnání s rokem předchozím (propad v řádu 1,3 %). Na poklesu spotřeby měl svůj podíl nárůst cen vepřového masa a špatné počasí v průběhu grilovací sezóny. Množství vepřového masa na domácím trhu negativně ovlivnil i razantní nárůst vývozu této komodity do třetích zemí. V roce 1991 míra soběstačnosti ve výrobě vepřového masa dosáhla 91 % a v roce 2006 96 %.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny v průmyslu se v březnu meziročně nezměnily, v zemědělství opět klesly (18.04.2024)
- Dvojí kvalita potravin? Chyba není v EU, ale u nás, řekl prezident Petr Pavel (18.04.2024)
- Pivovary Staropramen se řadí mezi nejlepší zaměstnavatele roku 2024 v Česku (18.04.2024)
- Souhrn událostí uplynulého dne 17.4.2024 (18.04.2024)
- Jižní Morava vysychá, přípravy staveb zavlažovacích zařízení jdou ale pomalu (17.04.2024)
- Mladý zemědělec ve Znojmě: Do finále postupují Ondřej Němec a Petr Rebro (17.04.2024)
- Závlahu má v Česku jen třetina ovocných sadů, je podmínkou kvalitní úrody (17.04.2024)
- Odborníci v Lysicích registrují nové odrůdy ovoce a udržují živou kolekci (17.04.2024)