Zásobování německého trhu vepřovým masem

Bilance spotřeby vepřového masa vypočítaná odborníky z Ústavu Heinricha von Thünen a společnosti pro tržní zpravodajství v odvětví zemědělství AMI ukázala, že v roce 2011 v Německu míra soběstačnosti ve výrobě této komodity dosáhla 115 %. V meziročním srovnání došlo k navýšení míry soběstačnosti o pět procentních bodů. V roce 2011 stoupla vlastní hrubá produkce vepřového masa oproti roku 2010 o 2,7 % na 5,06 mil. tun.

Celkový objem exportu vepřového masa se ve sledovaném období zvýšil o 5,8 % na 2,28 mil. tun. Na straně dovozu množství mírně pokleslo (- 2,9 %) na celkových 1,11 mil. tun. Relativně výrazněji poklesla v uplynulém roce průměrná spotřeba vepřového masa na jednoho obyvatele. V loňském roce průměrný občan Německa zkonzumoval celkem 39 kg vepřového masa, tj. o 0,5 kg méně ve srovnání s rokem předchozím (propad v řádu 1,3 %). Na poklesu spotřeby měl svůj podíl nárůst cen vepřového masa a špatné počasí v průběhu grilovací sezóny. Množství vepřového masa na domácím trhu negativně ovlivnil i razantní nárůst vývozu této komodity do třetích zemí. V roce 1991 míra soběstačnosti ve výrobě vepřového masa dosáhla 91 % a v roce 2006 96 %.

www.ami-informiert.de

 

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info