Souhrn událostí uplynulého dne – 24.4.2012

Vláda projedná seznam úkolů pro šéfa PF Ziku

Vláda ve středu projedná materiál, který stanovuje letošní úkoly pro ředitele Pozemkového fondu České republiky (PF) Radima Ziku. Fond v závěru letošního roku skončí a sloučí se s pozemkovými úřady. Jedním z úkolů je informační kampaň, která má urychlit dokončení restitucí. Fond v jejím rámci již rozeslal dopis bezmála 40 tis. restituentů, kteří s ním dosud nekomunikovali.

Letos byl zakázán prodej tří milionů vajec ze zahraničí

Největší část vajec pocházela z Polska, další zásilky z Maďarska a Španělska. Neobohacené klece, kde mají slepice méně prostoru a horší podmínky k životu, jsou v EU zakázané od začátku letošního roku. EU vydala před 13 lety směrnici, která požaduje, aby drůbežáři pořídili pro slepice komfortnější klece do konce roku 2011.

Čeští vinaři: důvod k oslavě?

Tuzemští pěstitelé révy jsou z nejhoršího venku. Objemy sklizně rostou, cukernatost také. Víte, který zemědělský produkt je v České republice jediným, u něhož po vstupu do Evropské unie nedošlo k propadu produkce? I když možná nepatříte mezi jeho konzumenty, odpověď by vás mohla potěšit: je jím víno.

Maďarská vláda zachraňuje čabajku

Výrobci slavné čabajky hrozí bankrot. Vláda premiéra Viktora Orbána proto nevylučuje kapitálový vstup státu do masokombinátu ve městě Gyula, aby zachránila zdejší výrobu typických maďarských produktů. Server hvg.hu upozornil, že už v roce 2009 podnik potřeboval státní pomoc, aby udržel výrobu.

Firma Zemspol ukončí kvůli novým směrnicím EU svůj chov prasat

Zemědělská společnost Zemspol Sloup z Blanenska ukončí v prosinci chov prasat. Ročně jím přitom firma získá přibližně 1500 selat. Chov zruší, protože boxy pro prasnice jsou podle nejnovějších směrnic Evropské unie (EU) příliš těsné. ČTK to dnes řekl zootechnik Zemspolu Jiří Hošek. Směrnice vstoupí v platnost v lednu 2013.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info