Souhrn událostí uplynulého dne – 3.5.2012

MILIARDY Z POZEMKOVÉHO FONDU POMÁHAJÍ ČESKÝM ZEMĚDĚLCŮM

Pozemkový fond ČR vkládá po celou dobu své existence značné sumy peněz do státního rozpočtu. Předpokládá se, že od počátku fungování PF ČR do ukončení jeho činnosti na konci roku 2012 to bude celkem 12 miliard korun. Tyto finanční prostředky jsou určeny na programy pro podporu českého zemědělství a rozvoje venkova.

Potravinářská inspekce zavede černou listinu problémových výrobků

Za klamavě označené výrobky by obchodní řetězce mohly dostávat pokutu až 10 miliónů korun. SZPI navíc od června bude zveřejňovat seznam problémových výrobků na novém internetovém portálu. Od začátku roku jich byly stovky. Řekl to během středečního jednání inspekce se zástupci řetězců v Brně ředitel SZPI Jakub Šebesta.

USA chtějí povolit novou spornou GM kukuřici

Ministerstvo zemědělství USA chce povolit GM kukuřici společnosti Dow AgroScience, která je rezistentní vůči vysoce sporné a toxické účinné látce 2,4-D. Jak oznámila informační služba Gentechnik, nová kukuřice by měla být řešením pro superplevele, které se šíří v důsledku pěstování geneticky modifikovaných rostlin rezistentních vůči glyfosátu.

Zvýšení sazby spotřební daně z tichého vína z 0 Kč/l na 10 Kč/l

Ministerstvo financí navrhlo zvýšení sazby spotřební daně z tichého vína na 10 Kč/l s tím, že produkce drobných vinařů bude od daňové povinnosti osvobozena. O celé záležitosti se povede diskuse a bude se hledat řešení, aby byl dopad na naše vinaře co nejmenší. Jelikož jsme na začátku procesu, bude nutné ještě s vinaři jednat a hledat kompromisy.

Poslanci stvrdili konec leteckých postřiků chemickými přípravky

Sněmovna dnes (2.5.2012) opakovaně stvrdila vládní novelu zákona o rostlinolékařské péči, která kromě jiného ukončí dosavadní praxi leteckých postřiků. Provozovat je bude možné jen za zákonem stanovených podmínek. Poslanci současně s tím přehlasovali Senát a odmítli jeho pozměňovací návrh.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info