Babišův byznys po vstupu do politiky jen vzkvétá. Kupuje další podniky

Vstup miliardáře Andreje Babiše do politiky zjevně nikterak neškodí jeho hospodářskému kolosu. Naopak, stále se zvětšuje. Ovládl třetinu pekárenského trhu a do svého holdingu přidal i mlékárny či masokombináty.

Babiš nedávno rozjel kampaň s hnutím ANO 2011. Nevěnuje se však zdaleka jen kritice české politické elity. Jeho posledním úlovkem ve světě byznysu je koupě pekárenského kolosu a lídra českého trhu United Bakeries, kterou koncem dubna schválil antimonopolní úřad.

Babiš tak ovládl zhruba třetinu českého pekárenského trhu a obchodní řetězce začínají mít obavu ze silného protihráče, který může protlačit zdražení pečiva. Malí pekaři se naopak radují, že se tím podmínky zlepší i jim: když velká firma zvedne ceny, budou moci i oni.

Miliardář však nezahálí ani v jiných oblastech svého podnikání. Během posledních dvanácti měsíců začlenil do svého holdingu Agrofert například mlékárnu Hlinsko či masokombinát Zedníček. Koupí lesnických společností Uniles a Wotan zase vstoupil do obchodu se dřevem.

A skrze své chemické podniky už dlouho vládne výkupu a zpracování řepky jako biosložky do paliv. Zemědělce pak zásobuje hnojivy, pesticidy, krmivem a technikou.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info