Souhrn událostí uplynulého dne – 10.5.2012

O hlavní zemědělské dotace zatím zažádalo 11.000 farmářů

Žádost o hlavní zemědělské dotace dosud podalo okolo 11.000 žádostí, informoval dnes ČTK mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Petr Hlavatý. Fond očekává, že takzvanou jednotnou žádost o dotace letos podá rekordních zhruba 27.500 subjektů. Mezi příjemce bude rozděleno zhruba 30 miliard Kč.

V Rusku se prodával falešný žatecký chmel

Na ruském trhu se po několika letech opět objevil prodejce falešného žateckého chmelu. Ten patří ve světě k velmi ceněným a nejdražším. Používá se do prémiových piv. Jeho producenti také získali v roce 2007 od Evropské unie právo na jeho označování chráněným označením původu Žatecký chmel.

Krutým chovatelům asi bude hrozit zabavení zvířat a zákaz chovu

Sněmovna dnes (9.6.2012) schválila novelu, podle níž by mohl stát zabavit zvířata lidem, kteří je týrají, nebo zakázat krutým chovatelům jejich další držení. Z předlohy, která míří do Senátu, ale vypadlo na návrh zemědělského výboru sporné ustanovení, podle kterého by policisté mohli vstoupit do bytu kvůli podezření na týrání zvířete.

Ošetřovatelé prasat nebudou muset chodit na školení

Ošetřovatelé a krmiči prasat zřejmě v budoucnu nebudou muset chodit povinně na kurzy a školení ohledně péče o prasata. Rozhodla tak sněmovna, když schválila vládní novelu veterinárního zákona obsaženou v novele zákona na ochranu zvířat proti týrání. Poslanci na návrh zemědělského výboru tuto povinnost z předlohy vypustili.

Babišův Agrofert loni vydělal devět miliard korun

Skupině Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše loni vzrostl konsolidovaný zisk meziročně téměř o polovinu na 8,7 miliardy korun. Konsolidované tržby se zvýšily na 117,6 miliardy Kč z předloňských 92,1 miliardy. Hlavní podíl na zlepšení výsledků měl chemický průmysl.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info