Důsledky mrazového poškození řepky

V mnoha porostech řepky poškozených mrazem lze blízko báze stonku pozorovat šedý povlak plísně šedé (Botrytis cinerea). Postiženy jsou především více vyvinuté nebo oslabené rostliny.

Příčinou je poškození řepky mrazem na přelomu ledna a února. Na odumřelém pletivu se může rozšířit saprofytická houba Botrytis cinerea. V místech silného poškození mrazem se rostliny snadno lámou. Pokud je více než polovina průměru stonku ztrouchnivělá, rostliny řepky zpravidla vadnou a odumírají. Mělké poškození rostlin mrazem (2 až 3 mm) oproti tomu nemá negativní vliv na vývoj stonku a poupat. Do jaké míry poškození mrazem ovlivní stabilitu a toleranci rostlin vůči stresu v průběhu vegetace, se teprve projeví.

Cílené ošetření není možné. Efektivitu již provedených opatření, např. aplikace přípravku Pictor (Cantus Gold) nebo účinných látek ze skupiny azolů, zatím nelze s konečnou platností posoudit.

Top Agrar, 2012, č. 5, s. 56

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info