Souhrn událostí uplynulého dne –28.5.2012

Inspekce vyrazila do obchodů, našla zplesnivělé maso a prošlé saláty

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v minulých dnech navštívili několik provozoven, které prodávají potraviny. Výsledek šetření opět ukázal, že se spotřebitel musí mít při nakupování potravin na pozoru.

Bendl zrušil tendr na rozvoj registrů

V zadávací dokumentaci jedné z letošních největších zakázek ministerstva zemědělství, v němž hledalo firmu pro rozvoj zemědělských databází neboli registrů, se vyskytly nesrovnalosti. Na jejich základě ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) raději tendr na léta 2012 až 2016 s předpokládanou cenou téměř 180 milionů korun zrušil.

Sedláci z Olomouckého kraje snížili o 13 pct. stavy slepic

Sedláci z Olomouckého kraje snížili stavy slepic. Zatímco loni v dubnu jich chovali téměř 124.000, letos ke stejnému datu to bylo asi 108.000 kusů, což představuje pokles o 13 procent. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle odborníků propad souvisí s povinnými změnami v chovu nosnic.

Bendl: Na dorovnání plateb by letos mohlo jít 0,5 mld. Kč

Čeští zemědělci by letos na dorovnání přímých plateb mohli dostat kolem 500 milionů korun. Na Žofínském fóru na téma českého zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů to dnes uvedl ministr zemědělství Petr Bendl. Původní návrh státního rozpočtu nepočítal pro letošek za tímto účelem s žádnými prostředky.

Ministr Bendl a obchodníci hledali cesty ke zvýšení prodeje českých potravin

Zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) dnes při jednání s ministrem zemědělství Petrem Bendlem představili Deklaraci správné prodejní praxe. Zástupci prozatím osmi největších obchodních řetězců působících v ČR se minulý týden v tomto dokumentu zavázali dodržovat pravidla pro prodej potravin a zlepšit systém jeho kontroly.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info