Geneticky modifikované rostliny za sucha neobstojí

Studie amerických vědců zpochybňuje výhody geneticky modifikovaných rostlin v podmínkách sucha.

Geneticky modifikované rostliny by měly být řešením v boji proti hladu a suchu. To je argument producentů, který však nyní zpochybňují američtí vědci. Podle jejich studie tyto rostliny v podmínkách sucha nesplňují to, co slibují. Výnosy jsou nízké, a to i jen při mírném suchu.

Jak oznámila informační služba Gentechnik, vědci sledovali především kukuřici „DroughtGuard“ společnosti Monsanto. Společnost slibuje, že tyto rostliny s malým množstvím vody mohou poskytovat vysoké výnosy. Nezávislí vědci z Unie angažovaných vědců (UCS, Union of Concerned Scientists) nyní ale soudí, že tento produkt a tato technologie nejsou žádným lékem na sucho. Vzhledem k tomu, že období sucha jsou velmi rozdílně silná a v úvahu musí být vzaty i jiné faktory jako např. kvalita půdy, nepřináší genové technologie z pohledu vědců uspokojivé řešení.

Podle amerických vědců se nepotvrzují ani často deklarované výhody spočívající v úspoře nákladů. Použití jiných metod, například tradičních a novějších šlechtitelských, je výnosově a současně ekonomicky výhodnější. Pokud je za základ vzata dlouhá vývojová fáze geneticky modifikovaných rostlin, jsou obvyklé šlechtitelské metody dokonce dvakrát až třikrát efektivnější, uvádí se dále.

Plné znění studie nebo Závěry studie

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Gentechnik-Pflanzen-versagen-bei-Duerre-857352.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info