Souhrn událostí uplynulého dne – 13.6.2012

Slovensko oprášilo návrh na zdanění vína, vinaři se bouří

Slovensko po roce oprášilo návrh na zdanění vína vyráběného z hroznů. Vybrané peníze by vláda mohla použít na ozdravení veřejných financí nebo na dotace domácím vinařům. Ti se ale proti zvažovanému uvalení spotřební daně na víno bouří stejně jako jejich čeští kolegové, kteří nesouhlasí s plány ministra financí Miroslava Kalouska.

Rusko zrušilo zákaz dovozu brambor z Egypta

Rusko opět povolilo dovoz brambor z Egypta. Zákaz dovozu zavedený minulé léto tak byl zrušen. Jak uvedla Federální služba pro dohled nad zdravím zvířat a rostlin v Moskvě, bylo toto rozhodnutí učiněno po garantování bezpečnosti z egyptské strany a za podmínky, že zboží bude před odesláním kontrolováno ruskými odborníky.

Změna státních Lesů na akciovou společnost se odkládá

Plánovaná transformace státního podniku Lesy České republiky na akciovou společnost se zatím odkládá. Připravuje se však novela zákona o státním podniku, která má umožnit, aby stát mohl od příštího roku čerpat z Lesů ČR peníze. Na dotaz ČTK to sdělilo ministerstvo zemědělství.

Nizozemská vláda chce limitovat počty zvířat na farmách

V jednom zemědělském podniku v Nizozemsku bude v budoucnu omezen počet hospodářských zvířat na 500 krav, 2000 pranic, 10 000 prasat ve výkrmu, 175 000 nosnic nebo 240 000 brojlerů. Nizozemská vláda chce omezit počet hospodářských zvířat chovaných v jednom zemědělském podniku.

SZIF loni vyplatil na zemědělskou politiku 36 miliard Kč

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) loni v rámci financování společné zemědělské politiky EU vyplatil 36,3 miliardy korun, zhruba o 1,2 miliardy meziročně méně. Vyplývá to z výroční zprávy SZIF za rok 2010, kterou ve středu projedná vláda.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info