Souhrn událostí uplynulého dne – 15.6. – 17.6.2012

Na slovenském trhu je až milión vajec z nelegálního chovu

Na Slovensku propukl potravinový skandál, když vajíčka ze zahraničního nelegálního chovu byla přebalována a uvedena na trh se slovenskými identifikačními znaky. Na tři desítky dětí onemocněly salmonelózou. Na slovenský trh se z tohoto chovu dostalo až milión vajec. Případ je už v rukou policie.

Vzácných tetřívků v Krkonoších ubývá. Škodí jim lišky, prasata i lidé

V Krkonoších vymírají silně ohrožení tetřívci. Stav jejich populace se přes veškerou snahu ochránců přírody rok od roku snižuje. Krkonošský národní park se to snaží zvrátit. Při sčítání krkonošských tetřívků v roce 2001 napočítali ochránci přírody 135 tokajících samců, v roce 2005 128 samců a v roce 2011 již jen 116 samců.

Čeští a moravští vinaři získali v Prešově 56 zlatých medailí

Čeští a moravští vinaři získali 56 zlatých medailí na mezinárodní soutěži Muvina, která se konala od 7. do 9.června ve slovenském Prešově. K tomu přidali jednu velkou zlatou a titul championa. V tiskové zprávě to dnes uvedl Vinařský fond.

Veterinární správa rozdala loni méně pokut

Státní veterinární správa (SVS) loni uložila pokuty za 11,1 miliónu korun, což bylo zhruba o tři miliony méně než o rok dříve, uvedl mluvčí SVS Josef Duben. Mezi nejčastější přestupky patřilo špatné značení potravin, nedodržení skladovací teploty či uvádění klamavých údajů na obale.

ČR dostane miliony na propagaci zemědělských produktů

Evropská komise schválila dva české programy v celkové výši 2,85 milionu eur. Přes 1,4 milionu eur (cca 36,5 milionu korun) navíc dostane Česká republika v příštích třech letech z evropské pokladny na propagaci zemědělských produktů. Evropská komise totiž 13.června 2012 schválila dva české návrhy na propagaci zemědělských produktů.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info