Souhrn událostí uplynulého dne – 18.6.2012

U šumavské Modravy napadl kůrovec 1100 stromů

V lokalitě šumavského národního parku Na Ztraceném nedaleko Modravy je 1100 stromů napadených kůrovcem. Několik pracovníků z nich proto začalo loupat kůru, řekl ČTK vedoucí územního pracoviště správy parku na Modravě Jan Bečvář. Podle něj v těchto dnech hrozí extrémní zvýšení počtu napadených stromů.

Minerální a stopové prvky v sýrech

Sýry tvoří významný podíl stravy, a tak je z výživového hlediska zajímavé znát jejich detailní složení. Významná je i skutečnost, že tyto prvky jsou většinou vázány na bílkoviny, což přispívá k jejich biovyužitelnosti. Obsah a složení prvků závisí na druhu sýra, na geografickém původu mléka atd.

Zelené tržní mechanismy mohou vést k záboru půdy chudých lidí, ukazuje studie

Příroda se stala prostou tržní komoditou. Kdokoliv si může od některé z mnoha ochranářských organizací koupit kus půdy a přispět tak k založení další rezervace. Firmy čile realizují offsetové projekty na snižování emisí CO2. Ekoturistická centra rostou po celém světě.

Zelenina a ovoce jsou plné pesticidů, ukázala analýza

Lidé v Evropské unii jsou při nákupu zeleniny a ovoce vystaveni vlivu až třiceti různých zbytků pesticidů hodnocených jako endokrinní disruptory, tedy narušující hormonální systém. Vyplývá to ze zjištění organizace Pesticide Action Network Europe, která analyzovala data Evropské agentury pro bezpečnost potravin.

V Karlovarském kraji téměř skončil chov prasat, farmáři tratili

V Karlovarském kraji v podstatě skončil ve větším měřítku chov prasat. Podle soupisu hospodářských zvířat bylo letos k 1. dubnu v regionu 1646 prasat. Ke stejnému datu loňského roku jich zemědělci chovali 10.523. Meziroční pokles stavů tudíž představoval skoro 85 procent. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info