Souhrn událostí uplynulého dne – 26.6.2012

Daň z vína se nedotkne drobných vinařů, říká náměstek

Od spotřební daně z tichého vína, kterou plánuje ministerstvo financí zavést od roku 2014, by měli být osvobozeni drobní vinaři s produkcí do 2000 litrů vína. měli být osvobozeni drobní vinaři s produkcí do 2000 litrů vína. Zároveň ministerstvo uvažuje o navýšení dotací tuzemským pěstitelům vína jako součásti širší reformy odvětví.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa je připraven jednat s komisařem Potočnikem

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa je připraven jednat s komisařem Potočnikem o Šumavě. Ideálně na Šumavě. Letošní zásah je mnohem menší, než ten loňský. Navíc se postupuje mnohem šetrnějším způsobem. Ministerstvo životního prostředí bude samozřejmě na dopis z Evropské komise, který se týká současného kácení na Šumavě, reagovat.

Kvalita potravin se nezhoršila, chyby jsou mizivé, tvrdí prodejci

Kvalita potravin v tuzemských obchodech se nezhoršila a zjištěné špatně značené či prošlé potraviny mají jen nepatrný podíl na prodaném zboží. Novinářům to dnes řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Zdeněk Juračka.

Farmáři mají obavy ze zrušení mléčných kvót, prý stoupne dovoz

Chovatelé krav na Vysočině mají obavy z toho, že zrušení mléčných kvót vyvolá v nejbližších letech růst dovozu mléka do Česka. Západoevropští farmáři se prý už na expanzi připravují. Zemědělci na Vysočině produkují nejvíc mléka v Česku. Aktuálně se musejí vyrovnávat s poklesem výkupních cen.

České zemědělství mělo loni rekordní schodek zahraničního obchodu

České zemědělství dosáhlo v roce 2011 rekordně vysokého schodku zahraničního obchodu. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy činil 35 miliard korun a je důsledkem toho, že ČR vyváží suroviny a dováží zpracované produkty s vyšší přidanou hodnotou. Týká se to hlavně dovozu masa.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info