Dopis člena Zemědělského výboru PSP ČR, Ladislava Velebného adresován premiéru Nečasovi k PRV

V Praze dne 22.6.2012

Vážený pane premiére,

dovolte, abych se na Vás obrátil na základě jednání se zástupci Ministerstva zemědělství (Mze),kteří dne 14.6.2012 seznámili Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (ZV PSP ČR) se stavem příprav nového programovacího období po roce 2013,a následném setkání se zemědělci Moravskoslezského kraje (MS Kraje),který v PSP ČR zastupuji.

Předmětem mého dopisu je připravovaný Program rozvoje venkova (PRV).Dle analýz, které jsem si provedl, jde v současné době z PRV do oblasti zemědělství, potravinářství a lesnictví cca 90% všech finančních prostředků – obdobné % je obvyklé i v ostatních zemích EU- a tyto jsou určeny zejména k:

  • podpoře podnikání zemědělců hospodařících v tzv. LFA oblastech a podpoře ekologických zemědělců,
  • zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství, potravinářství a lesnictví, 
  • zvýšení biologické rozmanitosti, ochraně vod a půdy a zmírnění klimatických změn a další.

MS Kraj je; stejně jako kraj Zlínský, za který jste poslancem; více než z 50% pokryt územím, které je zařazeno do LFA oblastí => problémy těchto oblastí jsou obdobné. Proto je v rámci MS Kraje zemědělci bedlivě sledována příprava programu PRV pro budoucí finanční období.

O to větší překvapení pro zemědělce MS Kraje i mne, jako člena ZV PSP ČR bylo, když jsme byli informováni, že jsou v dnešní době vyvíjeny aktivity, aby zemědělství jako takové obdrželo z programu PRV pouze 50% alokovaných finančních prostředků! Takovýto postup ze strany státu, by v souvislosti s avizovaným snížením rozměru PRV (oproti stávajícímu finančnímu období 2007 – 2013) byl pro zemědělství v LFA oblastech (a potažmo pro návazné potravinářství, které zpracovává zde vyráběnou zemědělskou produkci) smrtelnou ranou z pohledu jeho další existence.

Jako bývalý starosta malé obce a zastupitel MS Kraje jsem si plně vědom toho, že bez zemědělských podnikatelů jakýchkoli právních forem, nejsou malé obce schopny přežít, neboť v mnoha obcích jsou zemědělští podnikatelé jedinými či dominantními zaměstnavateli, na kterých závisí celé rodiny. A tito podnikatelé – zejména v LFA oblastech – nejsou na druhou stranu schopni přežít bez podpory státu v co největším rozsahu.

Bohužel v posledních letech se ukazují jako liché myšlenky o nějakém zcela novém hromadném zahajování ekonomických činností na českém venkově – byť s dotační podporou. Nové podnikatelské aktivity se otevírají v drtivé většině ve městech, kde je vyšší kupní síla obyvatel, kvalifikovaná pracovní síla atd. => pokud začne nějaká nová podnikatelská aktivita na vesnici, jedná se z 90% o rozšíření či diverzifikaci činností stávajících podnikatelů v obci.

Vážený pane premiére, vzhledem k tomu, že jste poslancem za, z pohledu zemědělství, obdobný region jako já a současně jste i nejvyšším představitelem exekutivy České republiky, dovoluji si Vás požádat o věnování pozornosti této problematice. Z evropského pohledu je program PRV jako takový je určen zejména k zachování zemědělského života v přírodně znevýhodněných oblastech, které by se bez této podpory staly oblastmi neobhospodařovanými s veškerými negativními dopady – vysidlování obyvatel (zejména vzdělanější vrstvy) a jejich odchod do měst a nížin, vznik nekulturní krajiny bez jakéhokoli potenciálu pro život lidí, turistiku, místo odpočinku pro lidi z měst, snížení konkurenceschopnosti českého zemědělství, další úbytek kvalitních surovin pro české potravinářství atd.

Dále je pak program PRV určen ke zvýšení konkurenceschopnosti a atraktivnosti jak samotného venkova ve vztahu k městům, tak českého zemědělství a potravinářství v přímé konkurenci s ostatními evropskými zeměmi + se stále vzrůstající konkurencí globální (USA, Kanada, Austrálie, Brazílie, Argentina, Čína atd.).

Předpokládám, že i Vám, stejně jako mně v MS Kraji, leží na srdci osud a životy Vašich voličů ve Zlínském Kraji a nejen tam, nýbrž po celé České republice. Plně souhlasím s nově nastavovanou linií Ministerstva zemědělství, že finanční prostředky PRV slouží pro zajištění udržení chodu zemědělství v LFA oblastech + zvýšení kvality zemědělských a potravinářských projektů, a neměly by z programu PRV být podporovány programy typu rychle rostoucích dřevin – ty by měly být podporovány z programů Ministerstva životního prostředí nebo výstavby či oprav různých venkovských muzeí, oprav kapliček, zakládání parků, oprav laviček atd. – pominu-li, že přínos takovýchto „projektů“ je z pohledu života obce nulový - měly by být podporovány z programů Ministerstva pro místní rozvoj nebo samotných Krajů.

Vážený pane premiére, dovolte abych Vás požádal o sledování celé záležitosti, protože uskutečnění snah různých zájmových skupin směřujících k odejmutí 50% zemědělských finančních prostředků z programu PRV a jejich vyvedení mimo oblast zemědělství by bylo zásadní ranou pro české zemědělce a potravináře. A současně Vás žádám o udržení podpor pro roky 2014 a dále ve stávající výši.

Děkuji a jsem v očekávání Vaší odpovědi                                                                                 

Ladislav Velebný,poslanec PSP ČR

Vážený panRNDr. Petr Nečas

předseda vlády České republikyÚřad vlády České republiky

nábřeží Edvarda Beneše 4118 01 Praha 1 - Malá Strana

Na vědomí:

Vážený pan Pavol Lukša, předseda, Zemědělský výbor, Parlament České republiky, Poslanecká sněmovna, Sněmovní 4, 118 26, Praha 1 - Malá StranaIng.

Jan Veleba, prezident, Agrární komora České republiky, Štěpánská 63, 110 00  Praha 1

Ing. Milan Boleslav, předseda, Svaz marginálních oblastí, Horní Police 1, 471 06 Česká LípaIng.

Josef Stehlík, předseda, Asociace soukromého zemědělství, Dělnická 30, 170 00 Praha 7

Lubomír Burkoň, předseda, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Jankovcova 938/18, 170 37 Praha 7

Ing. Miroslav Toman, CSc., prezident, Potravinářská komora České republiky, Počernická 96/272, 108 03 Praha 10-Malešice

JUDr. Michal Hašek, stínový ministr zemědělství, Parlament České republiky, Poslanecká sněmovna, Sněmovní 4, 118 26, Praha 1 - Malá Strana

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info