Souhrn událostí uplynulých dní – 13.-15.7.2012

Ministerstvo zemědělství rozšířilo aplikaci usnadňující vyhledávání ve Veřejném registru půdy (LPIS)

Ministerstvo zemědělství zpřístupnilo na svých stránkách eagri.cz nové rozšíření aplikace Veřejný LPIS. Vlastníci půdy na ní můžou najít svoji parcelu a zároveň uživatele, který ji zemědělsky obhospodařuje. Snahou je co nejjednodušší formou zpřístupnit údaje v LPIS veřejnosti.

Lesnictví loni přispělo k oživení celého sektoru zemědělství

Ekonomické oživení českého zemědělství v loňském roce pokračovalo. Hodnota produkce odvětví se v porovnání s rokem 2010 zvýšila o 14,4 %. Na nárůstu se podílela jak rostlinná výroba se zvýšením o 20,5 %, tak živočišná s nárůstem o 6,5 procenta.

Veterináři vrátili do Polska 1,4 tuny kuřat, dovoz nebyl nahlášen

Státní veterinární správa (SVS) vrátila v uplynulých dnech zpět do země původu 1,4 tuny polských kuřat. Dovozce z Hulína ve Zlínském kraji totiž nenahlásil příjem zásilky, což mu přitom ukládá zákon. Bylo s ním proto zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Protierozní opatření zatím moc nefungují

Byla-li naše krajina po desítky let systémově zbavována možnosti zadržovat vodu, jistě si nelze představit, že se do ní žádoucí retence vrátí změnou podmínek hospodaření prostřednictvím Zásad správné zemědělské a environmentální praxe (GAEC) okamžitě.

Na Hané vyjely do polí první kombajny, sklízejí ozimý ječmen

Na Hané vyjely v těchto dnech do polí kombajny. Jako první zemědělci začali tradičně sklízet ozimý ječmen. Kvůli jarnímu suchu či předchozím holomrazům odborníci očekávají v regionu nižší úrodu. ČTK to řekl ředitel olomoucké Agrární komory (AK) Miloš Porč.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info