Exkluzivní parmská šunka se vyráběla z vepřů krmených odpadem

Italská potravinářská inspekce odhalila skandální praktiky při výrobě tamní vyhlášené speciality - parmské šunky. Exkluzivní značky Prosciutto di Parma a Prosciutto di San Daniele byly vyráběny z vepřů krmených odpadem.   

Inspekce na jedné ze severoitalských farem zjistila, že na krmení vepřů, jejichž maso se používá na výrobu prémiové šunky, se používal zvířecí odpad z potravinářského průmyslu. Ten měl původně končit v zařízeních na výrobu bioplynu, informovala agentura DPA.

Při kontrolní akci s příznačným názvem Trash food (Jídlo z popelnice) zajistili vyšetřovatelé 750 vepřů a 30 tun potravinářského odpadu. Ve skladech v regionech Friulsko a Emilia-Romagna ještě stačili zabavit i dozrávající šunku, která zatím nebyla distribuována do obchodní sítě.

Parmská šunka je jednou z nejvyhlášenější italských lahůdek a její výroba je chráněna označením původu EU. Zásah proto přivítaly zejména místní zemědělské organizace, kterým záleží na tom, aby se kvalita potravinářských specialit dodržovala.

Na majitele farmy z Mantovy, na které byly nehygienické praktiky odhaleny, bylo už podáno trestní oznámení pro podezření z podvodu a nelegálního obchodu s odpadem. Stejně tak byli obviněni i majitelé dvou firem, ze kterých odpad pocházel.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info