Souhrn událostí uplynulých dní – 3. – 5.8.2012

Pálenky bude málo, ovoce se neurodilo

S prvním srpnovým týdnem začala sezona burčáku a pálení domácího alkoholu. Ovocnáři přitom hlásí podprůměrný rok a předpovídají, že pálenky bude letos málo kvůli špatné úrodě. Ceny by se ale i tak výrazně zvednout neměly. Ovocnáři pálenicím dobrou sezonu nepředpovídají. Letošní úroda je podle nich asi nejhorší, jaká kdy na Moravě a ve Slezsku byla.

Češi jedí více zeleniny než dříve a naučili se vyhýbat tučným masům

Lidé v České republice za posledních 20 let omezili tučná masa, jedí více ryb, zeleniny a ovoce. Přesto se zvyšuje počet dospělých, kteří trpí nadváhou nebo obezitou, a to kvůli zvětšování porcí a také zvyšování počtů chodů, vyplývá z výzkumu zveřejněného ve čtvrtek Fórem zdravé výživy. "Velikost porcí je často nadbytečná a není to pouze trendem zařízení rychlého občerstvení, ale i domácností.

Nová vyhláška o pečivu: Místo džemů se smějí používat náhražky!

Je to pečivo čerstvé? Teď už se lidé v obchodech nemusejí ptát, protože rozmrazené výrobky musejí být jasně označené. Budou se ale asi muset ptát, jaká je náplň třeba v koblize. Stejná vyhláška ministerstva zemědělství, která nařizuje obchodníkům označovat čerstvost pečiva, totiž některá pravidla uvolňuje. Vyhláška tak například už nepožaduje, aby náplň v pečivu byla pouze marmeláda.

Sucho zdecimovalo úrodu na jižní Moravě, žně skončí miliardovými ztrátami

Dlouhodobé jarní sucho ovlivnilo sklizeň základních obilovin na jižní Moravě. Jestliže v Česku nedostatek vláhy poškodil přibližně pětinu ploch a snížil výnosy o 40 procent, v Jihomoravském kraji počasí letos znehodnotilo téměř 100 000 hektarů osevní plochy, tedy přibližně 60 procent její rozlohy. "Letošní výsledky sklizně jihomoravských zemědělců nelze nazvat jinak než katastrofální.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info