Souhrn událostí uplynulého dne – 7.8.2012

Kozí farma otevřená cizincům

Návštěva na statku Žofín, kde se o zvířata starají studenti z celého světa. O koze se kdysi říkalo, že je krávou chudých. Časy se ovšem mění. Dnes je to ceněné hospodářské zvíře, jehož počty po desetiletích stagnace oprávněně opět rostou.

Za špatné potraviny letos nejvíc platí Tesco a Albert

První pravomocné pokuty za prodej nekvalitních, falšovaných nebo takzvaně přebalených potravinv letošním roce dostaly společnosti Tesco Stores a Ahold. Tesco má na základě verdiktu Státní zemědělské a potravinářské inspekce zaplatit pokutu 750 tisíc korun.

Stav sklizně obilovin a řepky k 7. 8. 2012

Žně v ČR v 31. týdnu významně postoupily díky příznivému počasí a jsou již za polovinousklizené osevní plochy. Celkem je sklizeno 765,7 tis. ha obilovin, to představuje 57,87 %. Aktuální výnos obilovin 4,33 t/ha zaostává za výnosem zjištěným v roce 2011 (5,62 t/ha) o 1,29 t/ha.

Na plodinové burze roste cena hrachu a pšenice, klesá u řepky

Na Plodinové burze Brno vzrostla cena krmného hrachu a potravinářské pšenice. Hrách je dražší až o 223 Kč za tunu, pšenice o 154 korun za tunu. Naopak snížení ceny až o 342 korun za tunu lze pozorovat u řepky olejné. Může za to zejména pokles cen v Evropě, informoval ČTK sekretář burzy Karel Zezula.

Projekt na propagaci evropských systémů kvality

Potravinářská komora ČR připravila v loňském roce projekt na propagační kampaň zaměřenou na seznámení široké veřejnosti s evropským systémem chráněných označení a významu těchto označení z pohledu kvality, místa původu a přínosů pro spotřebitele, pod názvem “Propagační kampaň pro EU systém kvality zemědělských produktů“.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info