Souhrn událostí uplynulých dní – 10. - 12.8.2012

Sklizeň chmele začne příští týden. Úroda je průměrná

Po nadúrodách v minulých letech se letos čeká průměrná sklizeň, někde chmel vymrzl. S průměrnou úrodou počítají v letošním roce čeští chmelaři. Sklízet se začne na konci příštího týdne, oproti posledním rokům je odbyt celé letošní úrody v ČR zajištěn. Zaznělo to na středečním tradičním setkání chmelařů na účelovém hospodářství ve Stekníku žateckého Chmelařského institutu.

MZe: Stát by měl mít větší možnost dotovat vybraná odvětví

Ministerstvo zemědělství (MZe) chce při jednání o budoucnosti Společné zemědělské politiky EU platné od roku 2014 prosazovat v Bruselu větší možnost pomoci vybraným sektorům zemědělství. Novinářům to dnes řekl náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček. V Česku skomírá hlavně živočišná výroba a její propad způsobuje další komplikace i v rostlinné výrobě.

Rybáři loni v Česku vylovili nejvíce ryb od roku 2004

Tržní produkce ryb v Česku loni meziročně vzrostla o tři procenta na 21 tisíc tun. Šlo tak o nejvyšší výlov od roku 2004. Vyplývá to z údajů uvedených ve Zprávě o stavu zemědělství za loňský rok. Průměrná spotřeba sladkovodních ryb podle dokumentu vzrostla na 1,43 kilogramu na osobu z předloňských 1,41 kilogramu.

Plodiny v ohrožení. Je na řadě mák?

Rčení, že je něčeho jako máku, už přestává platit. Jaroslav Mikoláš, který pěstuje mák už dvaatřicet let, o tom ví své. „Je to pro mě srdeční záležitost. Ale je o něj menší zájem, tím klesá odbyt i jeho cena," říká ředitel jedné z nejvýznamnějších českých firem, která se pěstováním máku zabývá. O to smutnější je pro něj pohled na česká pole, na nichž je této plodiny čím dál méně.

Ministerstvo zemědělství chce posílit živočišnou výrobu

Ministerstvo zemědělství chce prostřednictvím evropských dotací poskytovat více peněz na živočišnou výrobu. Účelem je zabránit jejímu propadu, který způsobuje následně komplikace i v rostlinné výrobě. Od roku 2014 by tak mělo Česko společně s některými dalšími členskými zeměmi EU přijmout společný pružnější systém, který podpoří právě vybraná odvětví.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info