Souhrn událostí uplynulého dne – 21.8.2012

Na Lounsku začali sklízet chmel, výnosy budou letos nižší

V okolí Žatce se rozeběhla naplno sklizeň chmele. Pěstitelé by měli do začátku září sklidit úrodu na 4366 hektarech chmelnic, na nichž je chmel letos vysázený. Zatímco chuťová kvalita by měla být velmi solidní jako v předchozích letech, výnosy budou zřejmě výrazně nižší.

Rozpékaného pečiva přibývá. Jsme čerstvější, tvrdí „rozpékači“

Rozpékaného pečiva na českém trhu přibývá. V současné době tvoří téměř třetinu celkové nabídky. Nová vyhláška o jeho povinném označování rostoucí trend nezabrzdila, a tradiční pekaři tak musí bojovat o pozici na trhu. Souboj tradičních pekařů s výrobci rozpékacích směsí zuří už několik let v celé Evropě.

Klatovy budou koncem září hostit hostit 39. mistrovství ČR v orbě

Klatovy budou koncem září hostit 39. mistrovství ČR v orbě. Bude soutěžit 20 oráčů, řekl dnes novinářům Vojtěch Houšť, šéf Společnosti pro orbu ČR, která je členem Světové organizace pro orbu zahrnující 42 zemí. "Pravidelně se zúčastňujeme mistrovství Evropy, kde jsme už byli bronzoví, i světa, kde bylo zatím nejlepší čtvrté místo," dodal.

Žně nejsou vyrovnané

Jedna lidová moudrost říká, že sedlák není nikdy dost chytrý. Vystihuje skutečnost, že v zemědělství není žádný rok stejný, že nikdy přesně nepředpovíme vývoj. Platí to i pro letošní žně. Sečteno za republiku - nebudou bohaté na výnos, odhadem bude dvacet procent pod loňskou úrovní.

Předčasná výplata záloh na přímé platby v tomto roce bude součástí balíčku na řešení dopadů sucha

Ministr zemědělství Petr Bendl schválil balíček opatření, jehož účelem je usnadnit situaci zemědělcům postiženým mimořádně nízkými srážkami na jaře letošního roku. S následky této přírodní události se ministr Bendl osobně seznámil při červencové návštěvě jižní Moravy, kde již také některá opatření předem avizoval.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info