Citrónové složky zlepšují šťávy

Porovnávání přínosů citrónových šťáv s bezinkovou nebo s hroznovou složkou.

Podle výzkumné zprávy zveřejněné v Journal of Food Science („Nové nápoje citrónové šťávy s bezinkovým a s hroznovým koncentrátem jako zdroj bioaktivních složek“) v červnu 2012, obsahuje citrón mnoho výživově cenných a bioaktivních složek, a jejich kombinováním s černým bezem nebo hrozny ve šťávách a ostatních nápojích se prodlužuje doba trvanlivosti, zlepšuje se jejich barva a antioxidační účinky. 

Výzkumní pracovníci ze španělského pracoviště CEBAS-CSIC přidávali bezinkové a hroznové koncentráty k čerstvé citronové šťávě tak, že dosáhli konečné koncentrace 5 % v koncentrovaném nápoji a kontrolním roztoku v 0,18 M pufru kyseliny citrónové. Během 56 denního období skladování byl měřen obsah bioaktivních látek, antioxidační kapacita a stabilita barvy šťávy.Prokázalo se, že anthokyany napomáhají udržovat stabilitu vitaminu C jak u šťávy citrón-bezinky, tak u citrón-hrozny přičemž fotochemické složení bylo lepší v případě směsi citrón-bezinky než v případě citrón-hrozny.

Lemon compounds enhance juices

Food Technology, 2012, 66, č. 7, s. 13-14

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info