Nejlepší Regionální potraviny Jihomoravského kraje byly oceněny na brněnských dožínkách
03.09.2012 | MZe ČR
Spotřebitelé z Jihomoravského kraje najdou na pultech obchodů osm výrobků nově označených značkou Regionální potravina Jihomoravského kraje. Významné ocenění obdrželi regionální výrobci při sobotních Jihomoravských dožínkách z rukou vrchního ředitele Sekce potravinářských výrob Ministerstva zemědělství – Úřadu pro potraviny Pavla Bohatce a hejtmana Michala Haška.
„Značka Regionální potravina se po letošním třetím ročníku těší dobrému zájmu ze strany výrobců. Díky kampani pracujeme také na tom, aby ji znalo a vyhledávalo i co nejvíce zákazníků. Jde totiž o ty nejkvalitnější výrobky s ojedinělou chutí a vazbou na místní kraj. V současné době vede Ministerstvo zemědělství dialog také se zástupci obchodníků, aby na pulty svých prodejen zařazovali co nejvíce regionálních produktů,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl.
V Jihomoravském kraji porota vybírala ze 101 přihlášených výrobků od 35 středních a malých producentů. „Letos jsme na ocenění navrhli nejlepší výrobky v osmi z devíti kategorií. Kategorie Mléčné výrobky ostatní bohužel nebyla obsazena, nemáme v kraji tolik mlékárenských producentů,“ vysvětluje Jaromír Musil z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, která soutěž v regionu organizuje. „Nejsilnější zastoupení měly kategorie Masné výrobky tepelně opracované a Pekařské výrobky včetně těstovin,“ doplňuje Musil.
Slavnostní ceremoniál předávání certifikátů a památečních plaket byl součástí celodenní oslavy letošní úrody a sklizně – Jihomoravských dožínek, které společně pořádá Jihomoravský kraj, Regionální agrární komora a Město Brno. Součástí programu byl dožínkový trh, jarmark řemesel či hudební produkce od folklóru až po country. Díky pohádkám pro celou rodinu zaujal program i nejmenší návštěvníky.
Značka Regionální potravina se již třetím rokem uděluje nejlepším regionálním produktům ve 13 krajích České republiky. V současné době má tuto značku 273 potravinářských výrobků s právem užívat logo po dobu čtyř let.
Přehled výrobků oceněných značkou Regionální potravina Jihomoravského kraje 2012:
| Kategorie: | Oceněný výrobek: | |
| 1. | Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas | Zavařené uzené maso (MASPRO, Hodonín) |
| 2. | Masné výrobky trvanlivé | Židlochovický Jihomoravák (Řeznictví –uzenářství Janíček – Čupa, Židlochovice) |
| 3. | Sýry včetně tvarohu | Kozí sýr Sedlák (Eva Sedláková, Šošůvka) |
| 4. | Mléčné výrobky ostatní | neuděleno |
| 5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Újezdský šáteček s náplní ROBI pikant (EUROBI, Újezd u Brna) |
| 6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Perníkový řez (Jarmila Křížová, Brno – Královo Pole) |
| 7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Vyškovský Březňák (Czech Beverage Industry Company, pivovar Vyškov) |
| 8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Tuřanské kysané zelí v slaném nálevu (AGRO, Brno - Tuřany) |
| 9. | Ostatní | Moravský Podplameník – HRUŠÁK (Vlastimil Valášek Flamescook group, Veverská Bítýška) |
Kontakt pro další informace:
Ing. Jaromír Musil Ph. D., Regionální agrární komora Jihomoravského kraje E-mailová adresa: rakkisjmk@centrum.cz, Tel.: 607 612 772
O Regionální potravině
Značka Regionální potravina patří do kampaně, kterou Ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Jejím smyslem je prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny. Díky krátkým distribučním cestám jsou tyto potraviny čerstvější a chutnější. Čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě.Velmi významným aspektem, proč dát přednost regionálním potravinám, je také podpora zaměstnanosti v regionech. Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst. Celkově ocenění obdrželo 273 produktů: v roce 2010 bylo oceněno 71 výrobků, v roce 2011 ocenění dostalo 99 výrobků a v roce 2012 přibylo 103 nově oceněných.
Další články v kategorii
- Prodejci vánočních kaprů mají nejvyšší čas nahlásit prodejní místa SVS (08.12.2025)
- Kampaň za ukončení prodeje živých kaprů do igelitek pokračuje novou peticí (08.12.2025)
- MŽP chce omezit přiznávání náhrady za škody vlkem (08.12.2025)
- Řízek jedině z masa. Rostlinné alternativy čekají změny (08.12.2025)
- Česko přidává povinnosti nad rámec EU, podnikatelé žádají změnu (08.12.2025)
- Obchodníci: Letošní vánoční sezona by mohla být úspěšnější než loni (08.12.2025)
- Agrárně-potravinářské komory: Tatranská deklarace o budoucím vývoji Společné zemědělské politiky Evropské unie (08.12.2025)

Tweet



