Souhrn událostí uplynulého dne – 5.9.2012

Zrušení dotací pro zemědělce bych tleskal jako první, uvedl Veleba

Vláda hodila zemědělce přes palubu, shrnul zklamaně zástupce části českých zemědělců Jan Veleba v on-line rozhovoru na iDNES.cz. Chovy prý upadají, krouží nad nimi západní kupci a potravinová soběstačnost klesá. Půlka vepřového se dováží a zejména u něj hrozí zdražení na pultech obchodů. Jan Veleba, který lobbuje za zemědělce, zároveň uvedl, že by uvítal zrušení dotací pro zemědělce v EU.

Čeští farmáři vyváží víc mléka, vysoký je dovoz mléčných výrobků

V českých obchodech přetrvává velký podíl mléčných výrobků z dovozu. Zahraniční sýry se loni na tuzemské spotřebě podílely 46 procenty a v tomto roce se situace nemění. Z Česka se naopak stále více mléka vyváží, a to hlavně do Německa. Toto mléko se pak z části vrací v mléčných výrobcích, třeba v jogurtech.

Cena vepřového roste. Masné výrobky zřejmě zdraží

Masné výrobky kvůli rostoucí ceně vepřovém masa a vyšším výrobním nákladům podle Potravinářské mory (PK) zřejmě podraží. Nárůst cen pečiva nedávno avizovali také pekaři, protože mouka po letošní špatné úrodě obilí podle odhadu Svazu průmyslových mlýnů podraží až o čtvrtinu.

Rostlinné oleje kvůli neúrodě ve světě zdraží

Špatný rok pro zemědělské plodiny pokračuje. Po propadu ve světové sklizni obilí či kukuřice a dalších komodit, sklidí letos zemědělci i mnohem méně olejnin. Cena rostlinných olejů ještě poroste až o deset procent. Největší evropským pěstitelům slunečnice - Rusku, Ukrajině a EU - letos klesne produkce o 12 procent.

Balená pitná voda: stejná jako z kohoutku, ale 50krát dražší

Nízká cena. To je jedna z předností balených pitných vod. Na rozdíl od minerálních nebo kojeneckých vod je nižší o několik korun. Ve skutečnosti ale může zákazník zaplatit cenu mnohonásobně vyšší. V PET lahvích totiž může najít tu samou vodu, která teče z vodovodního kohoutku.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info