Průzkum: Čtvrtina zákazníků omezila nákup rozmrazovaného pečiva

Značení rozmrazovaného pečiva, které je v tuzemských obchodech povinné od 1. srpna, přimělo více než čtvrtinu českých zákazníků k omezení nákupu tohoto pekařského sortimentu. Vyplývá to z průzkumu internetového časopisu Retail Info Plus, kterého se v srpnu zúčastnilo 1080 respondentů.

Necelá třetina účastníků průzkumu uvedla, že nové značení pečiva pro ně není důležité. Dalších více než 40 procent zákazníků překvapilo množství rozmrazovaného pečiva, které je v tuzemských obchodech prodáváno.

Obchodníci ale shodně tvrdí, že prodej čerstvého pečiva se po začátku platnosti nové vyhlášky o značení rozpékaných či dopékaných výrobků v obchodech nezvýšil a poměr prodeje se nezměnil.

"Já jsem předpokládal, že to masírování v médiích zákazníky přitáhne k čerstvému pečivu, nestalo se tak. Prodává se obojího zhruba stejně," řekl minulý týden novinářům prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Český zákazník se podle viceprezidenta SOCR Martina Ditmara mnohem víc zajímá o cenu než o složení a původ výrobku a to platí i pro pečivo.

V supermarketech Billa se prodej pečiva v souvislosti s novou vyhláškou nijak zásadně nezměnil. "Podíl dopékaného a rozmraženého pečiva se pohybuje okolo 35 procent," uvedla mediální zástupkyně společnosti Gabriela Bechynská. Také v obchodech Globus a Lidl preference zákazníků mezi čerstvým a rozpékaným pečivem v srpnu zůstaly stejné. Podíly rozpékaného pečiva obchodníci ale neuvedli.

Pekařské výrobky, které jsou v obchodech dopékány ze zmrazených polotovarů nebo prodávány po předchozím rozpečení hotového výrobku, musí být od 1. srpna v obchodech označeny. Tuto povinnost dala obchodníkům nová vyhláška ministerstva zemědělství.

Rozpékané pečivo podle odborníků rychleji tvrdne, a proto se do něj někdy přidávají emulgátory a stabilizátory. V současnosti tvoří asi třetinu celkové nabídky obchodů. V západní Evropě ale tvoří prodeje rozpékaného pečiva až polovinu trhu s pekařskými výrobky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info