Souhrn událostí uplynulých dní – 14. - 16.9.2012

FAO: Kvůli cenám potravin zatím nejsou nutné krizové schůzky

Kvůli světovým cenám potravin, které letos opět výrazně rostou, není nutné panikařit. Řekl to na dnešní konferenci v Istanbulu šéf Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) José Graziano da Silva. Podle něj v tuto chvíli není důvod ke krizové schůzce v rámci skupiny G20, protože se objevují známky uklidňování situace.

Ministerstvo zemědělství vyhlašuje designérskou soutěž

Designérskou soutěž určenou mladým tvůrcům vyhlašuje Ministerstvo zemědělství. Jejím cílem je, aby mládež do svého jídelníčku častěji zařadila ovoce a zeleninu. Cílovou skupinou projektu Zdravá svačina jsou žáci prvního stupně základních škol.

Stát slibuje méně byrokracie

Starý vtip říká, že zemědělci mají čtyři nepřátele jaro, léto, podzim a zimu. Je to však vlastně pravda. Závislost na klimatických poměrech je v moderním ponětí tohoto odvětví velkou nevýhodou. Jedním z řešení je použití nových výrobních postupů, odrůd nebo třeba hnojiv.

Nejvíc nevyhovujících výrobků zaznamenal v roce 2011 systém RASFF v kategoriích ovoce a zelenina, doplňky stravy, ryby a rybí produkty

V roce 2011 zaznamenal v České republice systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) 197 oznámení. Nejvíc nevyhovujících výrobků bylo v kategoriích ovoce a zelenina, doplňky stravy, dále pak a ryby a rybí produkty a materiály a předměty určené pro styk s potravinami (FCM). Vyplývá to ze zprávy o činnosti RASFF v ČR.

Vláda posoudí návrh poslanců využít 2,3 mld. z Pozemkového fondu

Vláda se bude ve středu zabývat poslaneckým návrhem, který umožní vládě použít 2,3 miliardy korun z příjmů Pozemkového fondu ČR na zemědělské, lesnické a vodohospodářské účely. Vláda podle návrhu stanoviska zřejmě jejich novelu neodmítne. Vládní úředníci však poukazují na některá rizika, která jsou s ním spojena.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info