Souhrn událostí uplynulého dne – 26.9.2012

Potravinová soběstačnost není mýtus, ale výhoda

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl v deníku Právo 6. září předložil svůj koncept potravinové soběstačnosti a v podstatě bagatelizoval dlouholetý problém jejího trvalého snižování. Nevím, z jakých odborných údajů vycházel a kdo mu koncept materiálu připravoval.

Vláda bude jednat o doplňkových platbách zemědělcům

Na národní doplňkové platby českým zemědělcům, známé také pod jménem Top-up, by za letošek mělo směřovat 500 milionů korun, tedy zhruba o 800 milionů Kč meziročně méně. Počítá s tím návrh nařízení vlády, která tento bod ve středu projedná na svém zasedání.

Vepřové maso zdražuje, Evropě chybí vykrmená prasata

Zdražování masa bude v Evropě pokračovat i v dalších měsících. Počet poražených prasat klesá a vepřové zdražuje. Podle analytiků se vysokým cenám nevyhne ani Česko. Za vyšší ceny mohou v první řadě rekordní sucha ve Spojených státech.

Stávka zemědělců nebude, nikdo na ni nechtěl přijet

Generální stávka na protest proti vládní politice, která se podle výzvy zemědělských odborů měla konat 27. září, nebude. Vedení odborů na svém jednání došlo k závěru, že dosud projevená podpora nezaručovala, že by byla úspěšná a zúčastnilo se jí dostatek lidí.

Poslanci schválili vznik Státního pozemkového úřadu

Sněmovna dnes schválila vládní návrh zákona o vzniku Státního pozemkového úřadu, který má od příštího roku nahradit Pozemkový fond a síť pozemkových úřadů. Kabinet si od změny slibuje úspory administrativních nákladů a agend. Předloha míří k posouzení do Senátu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info