Lesy ČR měly za osm měsíců zisk 4,3 miliardy Kč, stejně jako loni

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vytvořil za osm měsíců letošního roku hrubý zisk 4,3 miliardy korun. Jde o stejný průběžný výsledek jako v loňském roce, který firma nakonec uzavřela rekordním ziskem 5,28 miliardy korun. Podnik se nyní snaží minimalizovat dopady na hospodaření po krachu největší české lesnické firmy Less & Forest. ČTK o tom dnes informoval mluvčí LČR Zbyněk Boublík. LČR patří polovina lesů v zemi.

Less & Forest, která je největším obchodním partnerem Lesů ČR, je v insolvenci od 1. října. "Lesy ČR neprodleně po vyhlášení insolvence přistoupily k čerpání bankovních garancí na krytí pohledávek z obchodního styku," uvedl Boublík. Podnik také zastavil těžbu dřeva v místech, kde pro něj společnost Less & Forest pracovala. Dodávky dřeva na trh LČR nahrazují jinými cestami, například aukcemi dříví "na pni" nebo zvýšením dodávek z lesních závodů podniku.

Dosavadní výsledky Lesů ČR také podle Boublíka prokazují, že případné neuzavření smluv s Less & Forest nebo jejich předčasné ukončení by bylo pro Lesy ČR nevýhodné. Kdyby LČR v minulosti uzavřely smlouvy s dalším uchazečem v pořadí soutěže, přišel by prý podnik jen v ceně dříví o výnos zhruba 222 milionů korun. Mluvčí také připomněl, že jen pro podezření z možného budoucího úpadku smluvního partnera s ním LČR nemohou ukončit smlouvu.

Zisků v řádu miliard korun podnik dosahuje od roku 2010. Předtím měl zisky ve stovkách milionů. Zvýšení zisků Lesy ČR přičítají novému systému tendrů a prodeje dřeva. Vítězné lesnické firmy dělají ve státních lesích pěstební práce a těžbu, dřevo od podniku kupují a dál je mohou zpracovávat a prodávat. Do konce roku 2010 těžaři prodávali jen polovinu dřeva, druhou polovinu si prodávaly Lesy ČR. Nyní v LČR běží pětiletý tendr na práce a prodej dřeva na pětinu území lesů, smlouvy z něj začnou platit 1. ledna 2013.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info