Souhrn událostí uplynulého dne – 15.10.2012

Zemědělskou půdu budou moci vlastnit pouze maďarští malorolníci

Příští týden začne parlament v Budapešti projednávat nový zákon o půdě. Vládní předloha má na zřeteli především to, aby se maďarská půda nedostala snadno do rukou cizinců a osob, které se zemědělstvím nemají nic společného. „Úprava je potřebná, protože po 1. květnu 2014 už Maďarsko nemůže uplatňovat taková pravidla vlastnictví půdy, která zvýhodňují maďarské občany.

Ochota Čechů třídit odpady dosáhla svého maxima, víc už to asi nepůjde

České domácnosti třídí v posledních letech zhruba stejný podíl komunálního odpadu. Jenže zatímco celková produkce odpadů v loňském roce lehce poklesla, u běžného domácího odpadu naopak lehce narostla. Růst objemu komunálního odpadu se dlouhodobě zvyšuje, před deseti lety připadalo na každého obyvatele o 40 kilogramů odpadků méně než loni, vyplývá z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Češi postaví v Rusku prasečí farmy za devět miliard

Historicky největší exportní kontrakt v zemědělském byznysu, který míří do Ruska, budou zajišťovat Češi. Táborská společnost Bauer Technics vyhrála tendr na dodávku obrovského komplexu pro výrobu vepřového masa v ruské republice Chakásie. Hodnota projektu pod státní garancí Ruské federace činí 14,5 miliardy rublů, což v přepočtu vychází na zhruba devět miliard korun.

SZIF začal přijímat žádosti o platby na citlivé komodity

Zemědělci mohou podávat žádosti o národní doplňkové platby na citlivé komodity (Top-Up platby), informoval v pondělí na svých webových stránkách Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF). Na poslání žádostí mají čas skoro do konce listopadu, ale od 1. listopadu bude fond dotaci snižovat.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info