Souhrn událostí uplynulého dne – 18.10.2012

Potravináři chtějí rozšířit povinné označování původu potravin

Potravináři chtějí zavést povinné označování země původu při prodeji potravinářských výrobku. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí Potravinářské komory (PK) Dana Večeřová. Například pekaři chtějí do připravované novely zákona o potravinách prosadit povinnost označovat původ u pečiva dopékaného z polotovarů.

Soudní dvůr vyhověl žalobě Evropské komise v kauze pomazánkového másla

Soudní dvůr v Lucemburku dnes svým rozsudkem vyhověl žalobě Evropské komise (EK) proti České republice. Soudní dvůr určil, že Česko tím, že umožňuje uvádět na trh výrobek pod obchodním názvem „pomazánkové máslo“, přestože nesplňuje požadavky nařízení (č. 1234/2007) pro používání pojmu „máslo“, neboť obsahuje nižší podíl mléčných tuků, nesplnilo povinnost vyplývající pro něj z práva Evropské unie.

Stále nespokojený šedesátník

I tak by se s trochou nadsázky dal stručně charakterizovat čerstvý šedesátník, inženýr Václav Hlaváček, předseda Jihomoravské agrární komory a bývalý prezident Agrární komory ČR. Nespokojený je s evropskou agrární politikou a ani dnes, kdy už nebouří na dálnici za lepší podmínky v zemědělském podnikání v ČR, nechce být stranou dění.

Týdenní maraton filmů se zemědělskou tématikou v plném proudu

Filmový festival probíhající v prostorách České zemědělské univerzity v Praze-Suchdole, jehož letošní ročník postupně představuje 133 filmů se zemědělskou a přírodovědnou tématikou z celého světa, se přehoupl do své druhé poloviny. Partner této akce, Asociace soukromého zemědělství, se festivalu účastní nejen s filmem Farma roku 2011 v rámci individuální projekce.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info