V NP Šumava narušuje druhové složení jelen sika

Na Šumavě se vyskytuje asijský druh jelena sika japonský, který může narušovat tamní původní složení živočichů. Nyní se objevil v jižní části Šumavy u Strážného na Prachaticku, uvedl dnes mluvčí šumavského parku Pavel Pechoušek. Plán péče, který řídí činnost na území parku, přitom nařizuje tento druh jelena lovit a vytlačit.

Nežádoucí siku zahlédl u Strážného hajný David Beck. "Bylo vidět, že se zapojuje do jelení říje a hledá si partnerku," uvedl. Křížení siky japonské s jelenem evropským, který na Šumavě ve velké míře žije, je však podle odborníků nežádoucí.

"Sika japonský k nám byl dovezen koncem 19. století v módní vlně zpestřování skladby zvěře v oborách cizokrajnými druhy. Od 40. let minulého století se díky tehdejším válečným událostem a s tím souvisejícím poškozením oplocení obor objevil i ve volné přírodě. Jeho rozšíření je v současné době největší v západních Čechách na severním Plzeňsku a v Doupovských horách," řekl Adam Jirsa, který má péči o lesní zvěř na území NP Šumava na starost.

Podle něj je důležité, aby se myslivci snažili snížit počet kusů tohoto asijského jelena v okolních šumavských lesích. Odtud prý živočich přechází na území parku.

Jeleni sika se dokázali přizpůsobit evropský podmínkám. V porovnání s jelenem evropským jde o menší živočichy. Sika dosahuje výšky zhruba 120 centimetrů a váží do 100 kilogramů. Letní zbarvení je pestré, podobné daňkovi.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info