Souhrn událostí uplynulého dne – 29.10.2012

Slovensko bude zákonem chránit dodavatele potravin do obchodů

Dodavatelé potravin na Slovensku budou od příštího roku více chráněni před údajně nekalými praktikami obchodníků. Rozhodl o parlament. Podle kritiků norma může vyústit do dalšího poklesu zastoupení slovenských potravin na pultech prodejen. Zákon zakazuje obchodům vybírat poplatky za zařazení dodavatele do své sítě, případně inkasovat příspěvky na svou propagaci nebo úpravu prodejen.

"Éček" se nemusíme tolik obávat, tvrdí odborník

Hysterie kolem takzvaných éček je zbytečná. Řekl to předseda o.s. Zdravá potravina Rudolf Náprstek, který byl hostem Studia 6. Zhruba polovina z nich je totiž přírodního původu, běžně se s nimi setkáváme. Mezi ně patří například pektiny, které se vyskytují v jablku. Kyslík a dusík, pomocí nichž dýcháme, také patří mezi "éčka", těch se není třeba obávat.

Půjčky a prodej obilovin ze Správy státních hmotných rezerv pomohou zemědělcům zmírnit následky sucha

Balíček opatření pomoci zemědělcům postiženým letos na jaře suchem zahrnuje mimo jiné i možnost půjček a prodej obilovin ze Správy státních hmotných rezerv (SSHR), který má pomoci podnikům se živočišnou výrobou překlenout výpadek krmných plodin z vlastní sklizně. Dalším opatřením je povolení výjimky z povinnosti zálohovat daň z příjmu.

V NP Šumava narušuje druhové složení jelen sika

Na Šumavě se vyskytuje asijský druh jelena sika japonský, který může narušovat tamní původní složení živočichů. Nyní se objevil v jižní části Šumavy u Strážného na Prachaticku, uvedl dnes mluvčí šumavského parku Pavel Pechoušek. Plán péče, který řídí činnost na území parku, přitom nařizuje tento druh jelena lovit a vytlačit.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info