Souhrn událostí uplynulého dne – 31.10.2012

Čtvrtina kontrol ovoce a zeleniny odhalila nekvalitní zboží. Nejvíc problémů bylo s rajčaty

Čtvrtina kontrol ovoce a zeleniny, které vloni uskutečnila potravinářská inspekce, odhalila zboží neodpovídající českým normám. Nejvíce problémů inspektoři zjistili u ovoce a zeleniny ze zemí mimo EU, nejproblematičtějším druhem zeleniny byla rajčata. Čtvrtina vzorků zeleniny, které loni u producentů a prodejců odebrala SZPI, nevyhověla normám.

České zemědělství očima těch, kteří u toho byli

Přesně pod tímto názvem vyšla nedávno kniha, která u určité části veřejnosti vyvolá jistě značnou pozornost. Jejími autory jsou: Ing. Miroslav Toman, CSc., Ing. Stanislav Codl, CSc. a Ing. Petr. Tuček, CSc. Všichni po skončení vysoké školy prošli podnikovou praxí, aby se poté dva z nich věnovali převážně výzkumu a jeden z nich dosáhl postavení nejvyššího – byl federálním i českým ministrem zemědělství a místopředsedou české i federální vlády.

GM plodiny povolené pro dovoz do EU

Evropa je známa svým odmítavým postojem ke geneticky modifikovaným (GM) zemědělským plodinám. Existuje jediná modifikace kukuřice, která se pěstuje v EU, a to pouze v několika členských státech a – s výjimkou Španělska – na minimálních plochách. Pokud se ale podíváme na přehled GM plodin, povolených pro dovoz do EU a následné použití jako potraviny a krmiva, získáme zcela jiný obraz.

Změny na pozicích náměstků ministra zemědělství

Ministr zemědělství Petr Bendl dnes (s účinností od 1. 11. 2012) jmenoval do funkce 1. náměstka Viléma Žáka (47). Ten dosud na Ministerstvu zemědělství působil jako poradce ministra a zabýval se především problematikou transformace resortních institucí. V nové funkci bude zodpovědný za správní úsek ministerstva.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info