Čínští farmáři mají třikrát nižší příjmy, než lidé pracující v jiném odvětví

V Pekingu vrcholí přípravy na sjezd Komunistické strany Číny. Přes dva tisíce komunistů na něm odsouhlasí nové vedení země i údajně plánované změny. Podle čínských zemědělců se změny nějak výrazně nedotknou jejich životů. Alespoň jeden z farmářů z větrné provincie Che-pej tomu moc nevěří.

Asi 40 kilometrů od Pekingu stojí hrůzyplně vypadající stavba. Místní vláda tu rolníkům před deseti lety zabrala půdu a začala stavět čínský Disney Land. Nikdy ho ale nedokončila. Na jeho výstavbu totiž neměla licenci. 

Konstrukce a vstupní brána do gigantického komplexu řadu let rezaví a připomíná spíše zámek jako z hororu. 

„Tady nemůžete chodit, je to nebezpečné. A ani tam nahoru na konstrukci,“ upozorňuje farmář Chan Ťing zpravodajku Českého rozhlasu Kateřinu Procházkovou, když se pohybuje v blízkosti architektonické hrůzy. 

Jemu ale prorezivělá stavba nevadí a mezi sloupy hrabe zbytky kukuřičných stvolů. 

„Nikdy tady neotevřeli zábavný park. Nejdříve nám sebrali půdu a postavili základy a pak skončili. Od té doby to jen chátrá,“ říká farmář a provází Kateřinu po několikakilometrovém prostranství, kde má řadu malých políček s kukuřicí. 

Nad místní vládou a současnou politikou jen mávne rukou. „Je to jedno. Nic se nemění.“ Politika ho nezajímá, stejně jako tisíce jemu podobných, kteří žijí ve vesnicích po celé zemi z ruky do úst. 

Jejich příjmy několik let stagnují. Podle odhadů si vydělají zhruba třetinu toho, co dělníci v továrnách nebo na stavbách. Někdy to není víc než 7 juanů na den, v přepočtu asi 21 korun. 

Stále více farmářů proto zemědělství opouští a stěhuje se do měst. I Chan říká, že kdyby nebyl tak starý, už dávno by tam žil i on.  

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info