Bio ve Francii na cestě k soběstačnosti

Podle nejnovější pololetní zprávy sdružení l´Agence bio by produkce některých biopotravin v brzké době mohla být natolik vysoká, aby pokryla domácí poptávku.

Ekologické zemědělství ve Francii získalo v poslední době značně na významu, takže zdejší poptávka může být stále lépe pokrývána domácími bioprodukty. To vyplývá z nejnovější pololetní zprávy sdružení l’Agence bio.

Podle této zprávy se od ledna do června 2012 na ekologickou produkci přeorientovalo celkem 880 výrobců a 306 obchodníků.

Na základě prvních odhadů by do konce roku mohly plochy pro produkci potravin s osvědčením AB (agriculture biologique) ve srovnání s rokem 2011 vzrůst téměř o 25 %. Pěstitelské plochy bioobilovin zemědělci v roce 2012 oproti předchozímu roku rozšířili o 30 %. U ovoce činil nárůst ve srovnatelném období 18 % a u révy vinné dokonce 38 %. Kromě toho vzrostlo množství biomléka o 39 % a umožnilo tak Francii soběstačnost.

Ředitelku sdružení l’Agence bio Elisabeth Mercier nové údaje potěšily. Poukázala na to, že dovoz biopotravin z evropských nebo třetích zemí by se na konci roku 2012 mohl pohybovat pod hranicí 30 %; v roce 2009 činil tento podíl ještě 38 %. Podle l’Agence bio by podobně jako u mléčných výrobků brzy mohla být francouzská bioprodukce vína, skotu, ovcí, drůbeže a vajec natolik vysoká, aby pokryla domácí poptávku. Oproti tomu na samozásobení obilovinami a olejninami bude nutné ještě nějakou dobu čekat. Produkty jako káva, čaj nebo exotické plody, které nemohou být ve Francii pěstovány, tvoří podle l’Agence bio v současné době polovinu dovozu. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Bio-in-Frankreich-auf-dem-Weg-zur-Selbstversorgung-970707.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info