Souhrn událostí uplynulého dne – 14.11.2012

Z čeho je ten salám? Uvidíte to přímo na regálu

Salám, který místo masa obsahuje jen semleté kosti a kůži. Nebo sýr, který nepoznal mléko. Bohužel běžný obrázek z českých obchodů. Kvalita potravin v Česku dlouhodobě padá až na samé dno. Chystá se proto částečné zpřísnění. Ministerstvo zemědělství v úterý představilo hlavně změny v nově chystaném zákoně o potravinách.

Včelaři neměli dobrý rok, medu bude výrazně méně

Tuzemští včelaři nemají za sebou dobrý rok. Kvůli květnovým mrazům bude letos úroda medu výrazně nižší než v loňském rekordním roce. Med by tak mohl zdražit až o dvacet procent. V České republice včelaři ročně vyprodukují asi osm tisíc tun medu. Loni, jelikož se sklizeň výrazně povedla, to bylo jedenáct tisíc tun.

Petici "Za obnovu zemědělské krajiny" už podepsalo přes 18 tisíc lidí

Staří sedláci pěstovali a střídali plodiny tak, aby půda zůstala úrodná a dokázala je uživit další a další roky. Protože ale na tyto staletími ověřené zákonitosti v současnosti moc zřetel nebereme, už jsou vidět negativní dopady. A může být hůř. Iniciátoři petice to chtějí změnit. Jak uvádí zpravodcajský server zpravy.iDNES.cz, podporují už je tisíce lidí.

Ředitel odboru potravinářské výroby: Velikost písma určí zákon

Změny, které se chystají ve značení potravin, jsou krok správným směrem, říká ředitel odboru potravinářské výroby a legislativy ministerstva zemědělství Jindřich Fialka. Novela zákon stanoví, že informace o složení budou muset být v bezprostřední blízkosti toho nakrájeného zboží. Takže to bude v rámci prodejního pultu. Budou tam povinně čtyři údaje.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info