Souhrn událostí uplynulého dne – 3.12.2012

Pomoc pro Babiše odložena. Zatím

Čtvrt roku se ministerstvo zemědělství domlouvá se Správou státních hmotných rezerv na mimořádném uvolnění sto tisíc tun obilí. Protože strategické zásoby se tím sníží pod bezpečnostní limit, musí jejich přesypání na trh schválit vláda. Státní zrní má zachránit jihomoravské zemědělce zasažené suchem.

Vinaři vyhráli boj proti spotřební dani

Nečasova vláda nebude zavádět daň z tzv. tichého (neperlivého) vína, se kterou počítala od roku 2014. Píše to dnešní deník E15 s odvoláním na náměstka ministra financí Ladislava Minčiče. "Do konce tohoto roku ani v příštím roce nebude návrh předložen," prohlásil Minčič při setkání s vinaři v Mikulově.

V Karlovarském kraji porazili farmáři víc skotu, ubývá ale prasat

V Karlovarském kraji dodali letos farmáři na jatka od ledna do září celkem 1304 kusů skotu, meziročně o 4,1 procenta více. Část zvířat prodali různým odběratelům, část porazili a zpracovali ve vlastních jatkách. Nadále ale klesá počet poražených prasat. Za devět měsíců roku jich bylo 461, v porovnání se stejným obdobím roku 2011 to je asi o pět procent méně.

BBC News: Chléb, který vydrží 60 dní, by mohl omezit plýtvání

Jistá americká firma vyvinula technologii, která podle ní může zajistit, aby chléb až 60 dní neplesnivěl. Podstatou je jeho ošetření v mikrovlnném zařízení, jež zabíjí spory způsobující tento problém, napsal zpravodajský server BBC News. Firma tvrdí, že by se tak mohlo podstatně snížit plýtvání chlebem. Technologie by prý navíc mohla být použita na celou škálu potravin včetně drůbeže a mnoha druhů ovoce i zeleniny.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info